© Photo News

Burgemeesters Vlaamse Ardennen verbieden koersen op hun grondgebied tot 31 maart, Gent-Wevelgem ontsnapt voorlopig

De Vlaamse sportwereld annuleert al zeker tot 31 maart alle publieksevenementen, zowel indoor als outdoor op regionaal niveau. Dat maakt Vlaams minister van Sport Ben Weyts bekend na afloop van een overleg op zijn kabinet met de Pro League, de KBVB, Voetbal Vlaanderen, Cycling Vlaanderen, de Vlaamse Sportfederatie, de Gymnastiekfederatie en Sport Vlaanderen. De burgemeesters van de Vlaamse Ardennen kwamen intussen overeen dat alle wielerwedstrijden op hun grondgebied tot 31 maart niet kunnen doorgaan.

Vincent Van Genechten, Guy Fransen, Peter Malaise

LEES OOK: Na bekerfinale gaat ook promotiefinale OH Leuven-Beerschot niet door: “Mogelijk nog extra maatregelen”

De beslissing van de Oost-Vlaamse burgervaders - Philippe Willequet (Kluisbergen), Marnic Demeulemeester (Oudenaarde), Joop verzele (kruisem) en Luc vander Meeren (Wortegem-Petegem) - heeft zware gevolgen voor Nokere Koerse en E3 Harelbeke. De parcoursen van beide wedstrijden hebben hun zwaartepunt in de Vlaamse Ardennen, wat betekent dat alvast deze wedstrijden niet kunnen doorgaan. Of ze moeten hun parcours wijzigen. Gent-Wevelgem en E3 Brugge De Panne ontsnappen voorlopig aangezien zij een ander traject kiezen en de Vlaamse Ardennen niet bezoeken met hun wedstrijd.

Mededeling kabinet Weyts

“Gelet op de verdere verspreiding van het coronavirus en gelet op de geactualiseerde inzichten en aanbevelingen van gezondheidsdeskundigen, wil de sportwereld uitdrukkelijk en proactief haar maatschappelijke verantwoordelijkheid opnemen”, luidt het in een mededeling van het kabinet van bevoegd minister Ben Weyts.

De sportsector zegt geen katalysator te willen zijn voor de verdere verspreiding van het virus. “Het is de grote kracht van sport dat het veel mensen samenbrengt. Maar die kracht wordt een kwetsbaarheid, wanneer een virus zich verspreidt overal waar grote groepen samenkomen”, luidt het.

© Photo News

Belgian Cycling beslist vanavond over de te nemen maatregelen over de profkoersen. De organisator van de AG Driedaagse Brugge-De Panne, Gert Van Goolen, vermoedt dat de wedstrijden toch kunnen doorgaan als de onderrichtingen van de UCI worden gevolgd. De internationale wielerfederatie staat koersen toe als het publiek op voldoende afstand wordt gehouden.

Vrijdagochtend worden alle organisatoren, van West-Vlaamse profkoersen, de Belgische wielerbond, de betrokken burgemeesters én Patrick Lefevere bij gouverneur Carl Decaluwé verwacht voor overleg. Intussen zitten ook de burgemeesters van de regio Oudenaarde - met alle heuvelzones - samen. Verwacht wordt dat zij de wedstrijden zullen toelaten zonder publiek.

Daarnaast besliste de KBVB donderdag dat de slotspeeldag in de Jupiler Pro League komend weekend doorgaat achter gesloten deuren.

© credit

“Zonder publiek”

Het organiserende comité van Gent-Wevelgem, KV Het Vliegend Wiel, heeft voorlopig nog geen weet van een afgelasting van de koers op 29 maart. Het bestuur oppert zelfs te willen organiseren met een strikt minimum aan toeschouwers. Dus met bepaalde zones waar publiek geweigerd wordt.

“De ene vergadering in verband met maatregelen over het Coronavirus volgt de andere op. Gisteren nog hadden wij een meeting maar of we op zondag 29 maart echt kunnen organiseren is een andere vraag. Daar hebben wij nog absolute zekerheid over. Een afgelasting zal niet door ons maar door de overheid genomen worden. Wij willen onze koers laten plaatsvinden en kunnen dat doen met een strikt minimum aan publiek”, meldt Hans De Clercq van het organiserende comité van Gent-Wevelgem.

“Wij kunnen de Markt van Ieper, waar de start ligt, perfect afsluiten. Enkel wie geaccrediteerd is, zoals renners, ploegleiders, begeleiders en al wie echt iets met de koers te maken heeft, komt er dan in. Ook de Kemmelberg is perfect volledig af te sluiten. En zo zijn er nog wel plaatsen, zoals de aankomstzone in Wevelgem. Echt helemaal het 256,8 kilometer lange traject tussen Ieper en Wevelgem publieksvrij maken is niet mogelijk maar je kan er wel voor zorgen dat er zo weinig mogelijk mensen zich verzamelen op beperkte ruimtes en bepaalde punten zoals de start, finish en Kemmelberg. Wij wachten af. Ook al hebben we 30 verschillende noodplannen klaarliggen, de overheid zal beslissen of de 82e editie van Gent-Wevelgem effectief ook gereden wordt”, geeft Hans De Clercq aan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wielrennen