Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Dit zijn de ondersteunende maatregelen van de Vlaamse regering

De Vlaamse regering.Beeld Photo News

De maatregelen die de federale regering gisterenavond aankondigde, zijn drastisch. Vanochtend zat de Vlaamse regering samen om een reeks bijkomende maatregelen op te stellen, om onder meer de horeca en de zorgsector te ondersteunen.

• De Vlaamse regering belooft 100 miljoen euro aan crisiswaarborgen voor ondernemingen

• Voor de horeca is er vanaf vanavond grote schade, beseft Hilde Crevits (CD&V). Wie in het weekend moet sluiten krijgt een forfaitaire vergoeding van 2.000 euro, wie volledig moet sluiten krijgt 4.000 euro.

• De Vlaamse regering zal een brief sturen naar Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen om haar te vragen zich soepel op te stellen wat de regels rond staatssteun betreft.

Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog.

• Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) gaat straks samenzitten met de onderwijskoepels en de vakbonden om te bekijken hoe de opvang de komende weken kan worden voorzien. Samenwerking, flexibiliteit en pragmatiek zijn de sleutelwoorden, klinkt het.

• De komende dagen zullen geen gebedsdiensten plaatsvinden bij de verschillende religies. Vandaag blijven de moskeeën in ons land dus gesloten, morgen de synagoges en zondag de kerken.

• Er ligt een nooddecreet op tafel om zonder vergunningsplicht bijkomende zorginfrastructuur te realiseren. Hiermee wil de Vlaamse regering op korte termijn infrastructuur te voorzien die de zorgsector tijdens de coronacrisis ondersteunt. Met onder meer extra wachtruimtes, aparte consultatieruimtes en laboratoria moeten we beter voorbereid zijn op verschillende scenario’s. De druk op de zorgsector is momenteel uiteraard groot.

• Minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) kondigt een betalingsuitstel voor ondernemingen aan, wat hen wat meer ademruimte moet bezorgen.

• Het openbaar vervoer blijft tot nader order gewoon rijden. Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) roept wel op om enkel de hoogst noodzakelijke verplaatsingen te doen. Bovendien zal op trams en bussen en in lijnwinkels voortaan enkel nog cashless betaald kunnen worden.