Direct naar artikelinhoud
Voor u geselecteerdKijktips

Overzicht: 23 tv-programma’s die als een warm dekentje aanvoelen in barre tijden

Vlnr: 'Sara', 'Down The Road', 'The Office US', 'Glee', 'In De Gloria' en 'Gossip Girl'.Beeld RV

Hunkert u naar wat warmte en fun in deze tijden van zelfisolatie? De Morgen lijst voor u 23 vertroostende tv-shows op die u zonder twijfel zullen oppeppen.

1. Down The Road

In dit Eén-programma gaat Dieter Coppens op roadtrip met zes mensen met het syndroom van Down. Er gebeurt op zich niet veel, maar verveelt het? Geen seconde, schreef De Morgen-journalist Jan Debackere eerder over Down The Road. “Met dank aan de zes die heerlijk zichzelf blijven en Coppens die hen daartoe alle kans geeft. Voor zo’n programma zou men zelfs een wat belegen begrip als ‘hartverwarmend’ durven gebruiken.”

Op VRT NU.

2. The Good Place

De Netflix-reeks wordt door The New York Times de ‘ultieme sitcom’ genoemd, en vertelt het verhaal van Eleanor Shellstrop.

Shellstrop is blij dat ze na een fataal ongeval is goedgekeurd voor The Good Place, de hemel zo u wil, maar tegelijk beseft ze dat het een vergissing moet zijn. Ze heeft geleefd als een egocentrische bitch. Hoe is zij in godsnaam in het ‘hiernamaals voor goede mensen’ terechtgekomen?

Op Netflix.

3. In de Gloria

Van het hilarische Woestijnvis-programma bestaan slechts twee seizoenen, maar ze nestelden zich wel in het collectieve geheugen van tv-kijkend Vlaanderen. Van ‘Boemerang’ en ‘Den draad’ tot ‘In mijn poep’: “Het is simpelweg het beste programma aller tijden van heel de wereld.”

Op Streamz+.

4. RuPaul’s Drag Race

“If you can’t love yourself, how in the hell are you gonna love somebody else! Can I get an amen?”

Amerikaanse, met Emmy Awards overladen realityshow waarin opper-drag RuPaul op zoek gaat naar ‘America’s next drag superstar’. Dankzij de cheesy oneliners en foute optredens van de dragqueens voel je je een uur lang heel ‘fierce’, schrijft Volkskrant-recensent Haroon Ali. RuPaul’s Drag Race is een kleurrijk sprookje om bij weg te dromen, met prachtige prinsessen maar ook wat boze heksen.”

Op Netflix.

5. Hotel Römantiek

In dit datingprogramma voor senioren treden Otto-Jan Ham, Sven de Leijer en Frances Lefebure op als matchmakers én reisbegeleiders. Het resultaat is een fijn programmaatje, schrijft De Morgen-journalist Pieter Dumon. “Geen must see, maar wel een uurtje televisie waar je instant vrolijk van wordt. En meer moet dat zo af en toe niet zijn.”

Op VIER.be.

Otto-Jan Ham, Sven de Leijer en Frances Lefebure.Beeld VIER

6. Winteruur

‘Troostende woorden in ruil voor een stukje literatuur’: Winteruur, het Canvas-programma waarin Wim Helsen (51) in andermans hart loert, is al aan zijn vijfde jaargang toe. “Er zijn mensen die naar Winteruur kijken en meteen daarna in bed kruipen”, zegt Helsen in gesprek met De Morgen-journalist Stef Selfslagh. “Maar er zijn ook mensen die op zondagnamiddag vijf afleveringen na elkaar bekijken. En dat is even goed.” Waar wacht u nog op? U mag er van ons vijfentwintig na elkaar kijken.

Op VRT NU.

7. Friends

Ruim een kwarteeuw na de allereerste aflevering van Friends blijft de sitcom razend populair, ook bij jongeren die in 1994 nog niet eens geboren waren. Wat maakt een reeks over zes twintigers die rondhangen in een koffiehuis zo speciaal? Ontdek het zelf op Netflix.

8. Sex Education

In deze Netflix-hit staat het leven van tienerjongen Otis Milburn centraal. Zijn moeder (een fenomenale Gillian Anderson) is sekstherapeut en Milburn, die zelf seksueel onervaren is, treedt in haar voetsporen door schoolgenoten van seksproblemen af te helpen. 

Dat levert memorabele scènes op die echter nooit onderbroekenlol of vulgaire billenkletserij worden, schrijft De Morgen-journalist Dirk Leyman. Sex Education is gewoon verschrikkelijk briljant gemaakt, van scenario en eighties-soundtrack tot flamboyante zuurstokkleuraankleding.”

Op Netflix.

Lees nu

Lust en liefde bij tieners in 2020: ‘Je hoort al van 13-jarigen met onenightstands’

9. Veep

De voormalige Amerikaanse senator Selina Meyer is in deze zalige HBO-reeks vicepresident van de VS, maar ze is niet zo dol op haar baan. Door haar klungelige team wordt ze vaak in verlegenheid gebracht. Van de beste politieke satire die er ooit is gemaakt.

Op Streamz+.

10. W817

Pure nostalgie. De Ketnet-sitcom, die van 1999 tot 2003 liep en nog steeds wordt herhaald, vertelt het verhaal van Zoë, Steve, Tom, Akke, Birgit, Carlo en Jasmijn die samen in een studentenhuis wonen. De jonge vrienden zoeken zich een weg in het leven en uiteraard verloopt dat met horten en stoten. Dit jaar zou er nog een film komen, maar het c-woord gooit misschien roet in het eten. Een reden te meer om alle afleveringen nog eens te checken.

Op VRT NU.

11. How I Met Your Mother

In het jaar 2020 – toen er geen sprake van het coronavirus was – vertelt de überromantische Ted Mosby aan zijn ietwat verveelde kinderen hoe hij hun moeder heeft ontmoet. Mosby doet dat negen seizoenen lang op zo’n dolkomische wijze dat u al aan het bingen moest zijn.

Op Netflix.

12. GLOW

In het LA van de jaren tachtig begint een stel buitenbeentjes opnieuw als de Gorgeous Ladies of Wrestling, ofte: vrouwenworstelaars. Bij momenten heel pientere comedy van het team achter Orange Is the New Black

“Met zijn heerlijke soundtrack, tuttige kapsels en flashy kleuren is GLOW een nostalgietrip naar de jaren tachtig”, schrijft Jan Debackere. “Het is een vermakelijke serie voor als de zomer ons in de steek laat.” Of als een pandemie toeslaat, dan ook.

Op Netflix.

13. De Mol

Behoeft deze nog een introductie? Avontuurlijk spelprogramma waarin tien Vlamingen opdrachten uitvoeren en jagen op een mol in hun midden. Met zijn zoetgevooisde stem praat Gilles De Coster alles aan elkaar en de prachtige reisbeelden uit Griekenland krijgt u er gratis en voor niets bij. Neem een notitieboekje bij de hand en ontmasker zelf de mol. (Het is Els, toch?!)

Op VIER.

14. Sara

Lelijk eendje groeit uit tot een knappe zwaan: dat is het verhaal van de moeder aller telenovelles. De personages, de verhaallijnen, de kostuums... alles is bij Sara over the top en net daarom houden we er nog steeds van. Alsof je in een zwembad gevuld met suikerspinnen valt.

Op VTM GO.

15. Brooklyn Nine-Nine

Bij ons bleef de serie een beetje onder de radar maar in de VS werd Brooklyn Nine-Nine, een komische reeks over het fictieve 99ste New Yorkse politiedistrict, een gigantische hit. De puberale politierechercheur Jake Peralta heeft talent om zaken op te lossen, maar helaas ook om zich tussendoor vooral bezig te houden met kinderachtige spelletjes. Dat was allemaal geen probleem onder de vorige chef, maar dan komt Captain Ray Holt de lakens uitdelen in Precinct 99, wat de zaken enigszins verandert. Van de makers van het legendarische The Office US, dat u misschien ook wel in dit lijstje zult terugvinden.

Op Netflix.

16. Gossip Girl

“You know you love me. XOXO, Gossip Girl”

Wat is smeuïger dan versgebakken brownies met Jeroen Meus-hoeveelheden boter? Gossip Girl natuurlijk. De cultreeks vertelt het verhaal van een groep steenrijke studenten uit New York, inclusief seks, drugs en alles wat ook maar iet of wat naar drama ruikt. De ultieme guilty pleasure. “I don’t need friends, I need more champagne.”

Op Netflix.

17. The Marvelous Mrs. Maisel

Had u al gehoord van The Marvelous Mrs. Maisel? Wij niet, maar collega Sasha Van der Speeten is er weg van: “Amy Sherman-Palladino, de bedenker van Gilmour Girls, slaat spijkers met koppen in dit prachtig vormgegeven grotestadssprookje. Het hoofdpersonage, Midge Maisel, is een huisvrouw uit Manhattan wier huwelijk strandt, en die na een dronken monoloog in een bar aan een carrière begint als stand-upcomedian. De personages zijn stuk voor stuk typische New Yorkse radde tongen, de fifties-decors zijn fenomenaal karikaturaal. Een snoepje!”

Op Amazon Prime.

18. Alles Kan Beter

Ooit naar het VTM-consumentenprogramma De Shoplijn met Jo met de Banjo gekeken? Neen? Niet erg hoor, maar mocht u één van de vijf Vlamingen zijn die de persiflage van Alles Kan Beter nog niet heeft gezien, moet u dat nu doen. Nu verdorie!

Op Streamz+.

19. Het lichaam van Coppens

In dit VTM-programma zetten de broertjes Staf en Matthias Coppens allerlei wetenschappelijke experimenten op poten, meestal met zichzelf als lijdend voorwerp. Mathias vliegt bijvoorbeeld in een zelfgemaakte helikopter, Staf doet hetzelfde met een ballon van eigen makelij. “Het succes van Het lichaam van Coppens zit vooral in het overduidelijke plezier waarmee de broertjes elkaar onderwerpen aan die vaak mild gevaarlijke en meestal behoorlijk pijnlijke proeven”, schrijft Pieter Dumon. Kijkplezier voor de hele familie.

Op VTM GO. 

20. Glee

Misfits op school verenigen zich in een koor en worden zes seizoenen later nog steeds als buitenbeentjes aanzien, maar hebben en cours de route wel veel plezier aan dat kwelen beleefd. Dat is de samenvatting van de Amerikaanse gigahit Glee. Meeleven met de fantastische personages mag, meezingen moet.

Op Netflix.

21. White Gold

In het Essex van de jaren tachtig doen de arrogante verkoper Vincent Swan – u herkent Gossip Girl-acteur Ed Westwick – en zijn gewetenloze team alles om de deal te sluiten. Daarbij gaan ze niet altijd eerlijk te werk. Goh, een gebrek aan eerlijkheid, het is 2020, we hebben wel wat andere katten te geselen dus geniet met volle teugen van deze laddish komedie.

Op Netflix.

22. The Office US

Een Amerikaanse remake van het onvolprezen en toch wel zéér Britse The Office leek een bijzonder slecht idee. Maar The Office US werd in 2005, tegen alle verwachtingen in, een hit bij zowel kijkers als tv-critici, schrijft Marc Van Springel. “De serie hield het liefst negen seizoenen en in totaal 201 afleveringen uit. Dat komt omdat de makers zo slim waren om géén slaafse kopie van het origineel te maken, maar al snel hun eigen, minstens zo boeiende en grappige weg te gaan.” Bekijk de video hieronder voor een voorproefje: hi-la-risch.

Op Amazon Prime.

23. F.C. De Kampioenen

Hunkert u ook naar een tijd waarin zagen om de ontelbare F.C. De Kampioenen-herhalingen onze hoofdbekommernis was? Wel, bekijk seizoen 9 en 10 op VRT NU en katapulteer u terug naar die periode.

Op VRT NU.