Direct naar artikelinhoud
CoronacrisisLimburg

Limburg voorlopig het zwaarst getroffen door corona: naar de oorzaak is het raden

Limburg voorlopig het zwaarst getroffen door corona: naar de oorzaak is het raden
Beeld GI

De provincie Limburg telt per inwoner meer coronapatiënten dan alle andere provincies in ons land. Vooral Sint-Truiden lijkt hard getroffen. Al heeft iedereen het raden naar een oorzaak.

Op de dagelijkse grafieken van federaal onderzoekscentrum Sciensano kleurt de provincie Limburg steevast donkergroen op: dat wil zeggen dat de provincie verhoudingsgewijs het meeste coronapatiënten telt. “Het was al van in het begin duidelijk dat die provincie meer getroffen werd dan de andere”, zegt Steven Van Gucht, voorzitter van het wetenschappelijk comité rond het coronavirus.

Vooral in Sint-Truiden krijgt men het hard te verduren. Het ziekenhuis heeft vandaag 37 patiënten die besmet zijn met het coronavirus, zo schrijft Het Laatste Nieuws. Ook stierven er al vijf patiënten. Om die toestroom aan patiënten te baas te kunnen, moest het Sint-Trudo Ziekenhuis er de capaciteit van intensieve zorg verdubbelen, van acht naar zestien bedden. Die liggen echter allemaal zo goed als vol, waardoor het ziekenhuis ook patiënten trans­fereert naar andere ziekenhuizen.

Hoe het komt dat één provincie meer getroffen wordt dan de andere, is voorlopig niet te verklaren. “Mogelijk gingen veel mensen er skiën in Noord-Italië of vond er net een groot evenement plaats waardoor er veel besmettingen kwamen”, zegt Van Gucht. “Maar evengoed is het gewoon toeval.”

In het Truiense Sint-Trudo Ziekenhuis stierven al vijf patiënten.Beeld Karolien Coenen

Ook in de Limburgse ziekenhuizen hebben ze er momenteel het raden naar de precieze oorzaak van die vele besmettingen. “Bovendien kunnen we daar nu ook niet mee bezig zijn”, zegt Diane Mombers, van de communicatiedienst van het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder. “Het zou fijn zijn om weten, maar we houden ons nu in de eerste plaats bezig met de zorg: zorgen dat er voldoende materiaal is, dat afdelingen worden vrijgemaakt enz.”

Volgens sommige media zijn er overigens proportioneel veel patiënten in de Turkse gemeenschap in Limburg. Navraag bij de ziekenhuizen in de provincie en bij de gouverneur leert echter dat dit niet klopt. “Dit is absoluut niet het geval”, zegt gouverneur Michel Carlier. (PG)