Notarissen geen vragende partij om testamenten via Skype op te stellen in coronatijden

© ss

De Belgische notarissen zijn geen vragende partij voor een wetsverandering die het mogelijk moet maken om, tijdens de coronacrisis, testamenten via Skype op te stellen. Hun Nederlandse collega’s hadden dat wel gevraagd. “De situatie in Nederland is anders dan bij ons, zo kennen wij het zelfgeschreven testament”, zegt Bart Van Opstal, woordvoerder van Notaris.Be. Wel krijgen de Belgische notarissen nu meer vragen over familiale aangelegenheden, zoals testamenten, en minder over vastgoed.

gjs

“Als mensen zich niet meer kunnen verplaatsen of geen contact met anderen mogen hebben, overlegt de notaris telefonisch”, zegt Van Opstal. “Daarna maken we een juridisch conforme tekst op en die bezorgen we hen, samen met de instructies die ze moeten volgen. Daarbij volstaat het dat ze die tekst eigenhandig overschrijven, ondertekenen en terugbezorgen aan het kantoor, zodat het testament geregistreerd kan worden.”

In tegenstelling tot in Nederland kunnen in ons land op die manier wel geldige testamenten opgesteld worden, zonder dat een verplaatsing nodig is. Het overgrote deel van mensen die een testament willen opmaken kunnen zo verder geholpen worden. Enkel in uitzonderlijke gevallen, waar de mensen niet meer zelf kunnen schrijven, moet de notaris wel langsgaan. “Die verplaatsingen doen we wel”, zegt Van Opstal. “We zijn wel vragende partij om in zo’n geval de wet aan te passen, omdat er twee getuigen moeten bij zijn. We pleiten ervoor die getuigen te laten vallen.”

Door de coronacrisis zijn alle niet-dringende akten uitgesteld en geven de notarissen voorrang aan dringende akten, zoals testamenten van mensen in slechte gezondheid.

Minder vastgoed

Een ander gevolg van de coronacrisis is dat notarissen meer vragen binnenkrijgen over familiale kwesties, en minder over vastgoed. “We merken dat mensen nu meer thuis zijn en nadenken over familiale regelingen die ze tot nu toe uitstelden”, zegt Van Opstal. “Daar krijgen we veel consultaties en vragen over. Die consultaties worden telefonisch of via videoconferencing afgehandeld. We raden burgers aan zaken die ze geregeld willen hebben niet te laten liggen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen