Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.
Volledig scherm
Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. © ANP

Coronavirus gevonden in rioolwater, kraantjeswater blijft veilig om te drinken

Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft bij een onderzoek in Nederlands rioolwater op diverse plaatsen het nieuwe coronavirus gevonden. Sommige patiënten met Covid-19 hebben het nieuwe coronavirus in de ontlasting. Die ontlasting komt via de toiletten in het riool terecht. Ook in Belgisch rioolwater zijn deeltjes van het virus teruggevonden. Kraantjeswater blijft voor alle duidelijkheid wel veilig om te drinken.

34 reacties

  • Ronald Ost

    4 jaar geleden
    Ronald Ost , Buiten fietsen (trainen) voor nu en na de crisis houdt mensen geestelijk en lichamelijk fit . Wat steekt er bij mensen die dit niet meer willen , wat is de verantwoorde reden om dit in lengte te beperken als wanneer de afstandsregel 1,5meter (social distance) wordt gerespecteerd ? Ik doe dagelijks 37 km enkel voor het werk kan iemand mij verduidelijken wat het verschil is als wanneer het op risico aankomt ?
  • krasti de ward

    4 jaar geleden
    Hopelijk blijven de gevolgen uit.
  • Christel Smet

    4 jaar geleden
    Misschien de NL kranten eens openslaan. Daar zijn ze al volop zuurstoftanks aan het hamsteren, Amerika wil alles voor zich houden en daar komt er commentaar op. Natuurlijk heeft dat ook invloed op ons, Europa zou 1 geheel moeten vormen en alles wat er hier worden geproduceerd van medicijnen dan ook voor ons houden. En nu een rush op het flessenwater en mensen, besmetten die het echt nodig hebben vinden het niet meer, maar kom we hebben Spa nog in de Ardennen en hopelijk geen communautaire crisis
  • Sardonis Nele

    4 jaar geleden
    Binnen de maand of korter zit het ook in ons kraantjeswater : the end. Geen enkele filter houd dat virus nog een jaar tegen en het sterft niet bij koken of bevriezen of zelfs ontsmetten . Hebben ze direct hun besparing.
  • Yves François

    4 jaar geleden
    Ook in België zijn deeltjes van het virus in rioolwater teruggevonden. Maar dat is verwaarloosbaar, benadrukt Aquafin-onderzoekster Marjoleine Weemaes. Hoe zeker ben je van je uitspraak?