Ook miljoenenstad Moskou gaat op slot

De Russische hoofdstad Moskou gaat met onmiddellijke ingang en voor onbepaalde tijd in lockdown. Burgemeester Sergei Sobyanin nam de beslissing nadat dat het aantal bevestigde gevallen van coronavirus in de stad het voorbije weekeinde boven duizend klom. Volgens de burgemeester heeft het coronavirus in de stad een nieuwe fase bereikt.

Het zelfisolatiebevel is van toepassing op alle inwoners, ongeacht hun leeftijd. Volgens het decreet zullen de inwoners van Moskou hun huizen alleen mogen verlaten voor medische noodhulp en de verplaatsing naar het werk als telewerk niet mogelijk is. Supermarkt- en apothekersbezoek, het uitlaten van huisdieren binnen een straal van 100 meter van de woonplaats en het buitenzetten van vuilnis, mag ook nog. Mensen die hun huis verlaten moeten wel ten minste 1,5 meter afstand van elkaar te houden. 

Moskou zal een “smart monitoring” systeem inzetten om de uitgevaardigde regels af te dwingen. De stad zal een speciaal pasjessysteem ontwikkelen voor mensen die hun woning willen verlaten. Sobyanin benadrukte dat er geen beperkingen komen op het binnenkomen of verlaten van de stad. Ook het openbaar vervoer blijft rijden.

“De uiterst negatieve wending die we in de grootste steden van Europa en de Verenigde Staten zien, heeft geleid tot grote bezorgdheid over het leven en de gezondheid van onze burgers”, schrijft Sobyanin op zijn website.

Zijn decreet voorziet ook maatregelen om wie zijn job verliest als gevolg van de quarantaine. Deze mensen worden ondersteund met een werkloosheidsuitkering van 19.500 roebel (220 euror) per maand. Mensen met milde gevallen van coronavirus zullen thuis worden behandeld en krijgen gratis anti-virale medicatie.

De Russische hoofdstad heeft tot nu toe 1.014 gevallen van het coronavirus geregistreerd. Dat heeft van Moskou het epicentrum van de pandemie in het land gemaakt.

Poetin keert zijn kar

In Rusland was er tot nog toe bijzonder weinig over corona te horen. Men claimde dat er bijna geen infecties waren. Wel was er een opvallende toename aan ‘longontstekingen’. Ondertussen keerde president Poetin z’n kar, in een donkere speech aan de natie. Maar ook daar, net als in Iran, kan men er onmogelijk vanuit gaan dat de officiële cijfers, die onder meer in tv-journaals vaak worden overgenomen, de waarheid bevatten.

Moskou telt een kleine 13 miljoen inwoners.

Meer