OMER MESSINGER / EPA

Wat is het verschil tussen "5G light" dat Proximus lanceert en het echte 5G-netwerk?

Telecomoperator Proximus lanceert morgen 5G, het supersnelle mobiele netwerk, in 30 steden en gemeentes. Eigenlijk is het “5G light”, want het mobiele netwerk van Proximus zal gebruik maken van de frequentieband van 3G.  Volgens de telecomoperator zal die 30 procent sneller zijn. “Dit zijn lang niet de snelheden van het echte 5G-netwerk”, zegt professor Steven Latré (UAntwerpen).

Het was voor velen een verrassing deze ochtend, toen Proximus-topman Guillaume Boutin aankondigde dat het bedrijf vanaf morgen het 5G-netwerk in 30 steden gaat lanceren, eigenlijk een "5G light". Samen met “5G light” kondigt de telecomoperator een nieuw abonnement aan en een smartphone die speciaal gemaakt is om op het 5G-netwerk te kunnen surfen. 

Echte 5G pas voor later

“Proximus gaat de huidige frequentieband waarin het 3G-netwerk zit, gebruiken om plaats te maken voor 5G-technologie”, legt professor Steven Latré (UAntwerpen) uit. “De echte 5G komt later en maakt gebruik van een andere frequentie (die van 3.5 GHz, red.). Die werd een paar weken geleden door telecomregulator BIPT tijdelijk toegekend aan een aantal spelers waaronder Proximus.” Proximus krijgt samen met Orange, Telenet, en IT-bedrijven Cegeka en Entropia een tijdelijke 5G-licentie die het vanaf juni mag gebruiken om testen op uit te voeren. 

Waarom komt Proximus nu met deze aankondiging? Ten eerste heeft de telecomoperator de laatste maanden te maken gehad met heel wat negatieve publiciteit rond de toenmalige CEO Dominique Leroy. Daarnaast was deze aankondiging voor de nieuwe CEO Guillaume Boutin het moment om zijn toekomstplannen bekend te maken. En wie het over de toekomst heeft in ons land, moet het ook hebben over 5G. 

Bekijk hieronder het promofilmpje van Proximus:

In het promofilmpje dat vandaag op YouTube werd gelanceerd, zegt Proximus “altijd de pionier te zijn om het mobiele netwerk met de beste kwaliteit aan te bieden”.  Volgens het bedrijf is het 5G-netwerk dat het morgen gaat lanceren 30 procent sneller dan het huidige 4G-netwerk. Je hebt er als consument wel een andere smartphone voor nodig. 

Echte 5G is een "game changer"

Latré gelooft dat het netwerk van Proximus sneller zal zijn dan 4G. “Maar het zal niet de snelheden halen van wat 5G in de toekomst voor ons kan betekenen”, zegt hij. Daarvoor moet Proximus gebruik maken van de frequenties waarvoor het de tijdelijke licentie van het BIPT heeft gekregen. Bovendien moeten nog 5G-zendmasten worden geplaatst, en dat vraagt tijd en geld. 

Net zoals met de komst van 2G, 3G en 4G denken specialisten dat 5G heel wat nieuwe toepassingen met zich gaat meebrengen. Zo konden we met 1G bellen. Dankzij 2G gingen we niet alleen bellen, maar konden we ook sms'en. Later gaf 3G de smartphone een boost omdat we video's (in lage kwaliteit) konden bekijken. Dankzij 4G gingen we live streamen en wonnen apps zoals Snapchat, YouTube en TikTok aan populariteit.

Ook Latré denkt dat 5G in de toekomst heel veel gaat veranderen. Sommige specialisten spreken zelfs over een “gamechanger”.  Ten eerste is 5G niet zomaar een opvolger van 4G. 5G kan tot honderd keer sneller zijn dan 4G en dat biedt voor bedrijven heel wat nieuwe mogelijkheden. Een voorbeeld daarvan zijn zelfrijdende auto’s. Omdat ze tijdens het rijden veel data moeten versturen en ontvangen, zal 5G ervoor zorgen dat ze dat geruisloos kunnen doen, zonder ongelukken. 

Niets wijst erop dat 5G schadelijker is dan het huidige 4G-netwerk. Omdat 5G met kleinere en meerdere antennes werkt kan je die stralingen preciezer sturen

Prof. Sofie Pollin

Een ander voorbeeld zijn drones die kunnen worden ingezet om pakjes te versturen. Die drones zullen vanuit één commandocentrum worden bestuurd dat tientallen kilometers verderop gesitueerd kan zijn. 

Daarnaast heeft 5G een veel kleinere “latency”, of vertraging, dan 4G. Als iemand een handeling doet over het 5G-netwerk, wordt die handeling nagenoeg op hetzelfde moment “uitgevoerd” bij de ontvanger. Zo zouden chirurgen via het 5G-netwerk mensen vanop afstand kunnen opereren. Sommige specialisten voorspellen zelfs dat het 5G-netwerk de klassieke wifi zal vervangen, maar dat zal nog zeker 5 tot 10 jaar duren. 

Schaadt 5G de gezondheid?

Het 5G-netwerk baart heel wat mensen grote zorgen. Zij denken dat het mobiele netwerk van de toekomst schadelijk is voor de gezondheid en roepen de overheden op om de uitrol ervan  te stoppen. De organisatie ondes.brussel (een burgerinitiatief uit Brussel, red.) is daar eentje van. “5G veroorzaakt bijkomende stress en je slaapt er slecht van. Bovendien zorgt het ervoor dat de immuniteit wordt aangetast”, zegt Wendy De Heptinne, een onafhankelijke wetenschapster en een van de initiatiefnemers van ondes.Brusssel. 

Ingenieur Sofie Polin (KULeuven) is het daar niet mee eens. “Niets wijst erop dat 5G schadelijker is dan het huidige 4G-netwerk. Omdat 5G met kleinere en meerdere antennes werkt kan je die stralingen preciezer sturen in de richting van de toestellen die daar gebruik van maken. De hoeveelheid straling per bit (hoeveelheid verstuurde data, red) is bij 5G zeker niet groter dan bij 4G”, zegt Pollin.

Wat op lange termijn de gevolgen zijn van 5G, daarover hebben de wetenschappers geen eenduidig antwoord. De straling van 5G is wel te vergelijken met die van 3G en 4G. Daarover bestaat wel onderzoek. En die leggen geen duidelijk causaal verband tussen de gezondheidsrisico’s en gsm-straling.

Wat is de downloadsnelheid bij 3G, 4G en 5G?

Meest gelezen