Vandalen vernielen kapel: “Ik beloofde om altijd voor Maria te zorgen”

© mvn

Vandalen sloegen het grote Mariabeeld in de kapel in de wijk Esdoorn-Wellewaarde in Zedelgem aan gruzelementen. “Net voor Kerstmis doen ze zoiets. Verschrikkelijk, ik ben er het hart van in”, zegt Roger Misseeuw (93), die al dertig jaar de kapel onderhoudt

Danny Lingier

In de nacht van woensdag op donderdag gooiden vandalen het grote Mariabeeld in de kapel bij de Plaatsebeek tegen de grond. “Buren brachten me op de hoogte. Het beeld lag in twee delen op de grond”, zegt Roger Misseeuw. “Heel bizar, maar de handen van Maria zijn spoorloos. Wie doet in godsnaam zoiets net voor Kerstmis?”

De politie werd verwittigd, maar de 93-jarige Zedelgemaar heeft er het raden naar wie zoiets doet. “Om moedeloos van te worden. Al dertig jaar onderhoud ik met veel liefde de kapel. Kaarsen zetten, bloemen planten,... Veel mensen kwamen en komen hier langs om Maria even te groeten.”

Op initiatief van het toenmalige wijkcomité Esdoorn-Wellewaarde werd in 1982 een kapel voor Onze-Lieve-Vrouw van Banneux opgericht. “In de Tweede Wereldoorlog werd ik weggevoerd naar Bremen in Duitsland. Twee jaar en vijf dagen moest ik er in een kleermakerij werken. In 1944 regende het bommen in Bremen. In totaal overleefde ik 193 bombardementen met fosforbommen. Onze-Lieve -Vrouw heeft er voor gezorgd dat ik levend terug kon keren naar België.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen