Een werknemer snijdt informatieborden die waarschuwen voor social distancing.
Volledig scherm
Een werknemer snijdt informatieborden die waarschuwen voor social distancing. © AFP

85 procent gecontroleerde bedrijven respecteert social distancing niet

Uit controles die de inspectiediensten hebben uitgevoerd tussen 23 maart en 3 april blijkt dat 280 van de 328 gecontroleerde werkgevers (85 procent) de regels rond social distancing en preventie op het werk niet respecteren. Dat blijkt uit cijfers die Groen-Kamerlid Evita Willaert heeft opgevraagd. Volgens Willaert spelen werkgevers op die manier met de gezondheid van hun werknemers. Minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V) nuanceert de cijfers en het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) zegt dat de meeste bedrijven wel degelijk de coronamaatregelen respecteren.

  1. IN KAART. Elke dag 42 meldingen van huiselijk geweld in Vlaanderen: dit zijn de cijfers voor uw gemeente
    PREMIUM

    IN KAART. Elke dag 42 meldingen van huiselijk geweld in Vlaanderen: dit zijn de cijfers voor uw gemeente

    Het aantal meldingen van fysiek huiselijk geweld in Vlaanderen gaat pijlsnel de hoogte in. In twintig jaar tijd kwamen er 73 procent meer meldingen binnen. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse overheid. Elke dag wordt er in Vlaanderen gemiddeld 42 keer melding gemaakt van een geval van fysiek intrafamilaal geweld. “Er is vaak één trigger die na een opbouw van conflicten huiselijk geweld in gang zet”, zegt criminologe Anne Groenen (UCLL en KU Leuven). Hieronder lees je de cijfers per gemeente.
  2. Geen doodsoorzaak na autopsie Annie De Poortere, dus kan dossier vuilnisbak in? Niet volgens experts: “Je kan zelfs veroordelen zonder lijk”
    PREMIUM
    Zaak Annie De Poortere
    7

    Geen doodsoor­zaak na autopsie Annie De Poortere, dus kan dossier vuilnisbak in? Niet volgens experts: “Je kan zelfs veroorde­len zonder lijk”

    De autopsie op het lichaam van Annie De Poortere heeft niets opgeleverd. De vrouw lag dertig jaar lang begraven en een grondige analyse van haar stoffelijk overschot kon de doodsoorzaak niet blootleggen. Lees: wetenschappelijk valt niet aan te tonen dat ze vermoord is. Maar wat betekent dat nu voor het onderzoek? En pleit dat haar toenmalige echtgenoot nu volledig vrij? Joachim Meese, advocaat en professor strafrecht aan de Universiteit Antwerpen licht toe. “Lijkverberging? Het zal moord zijn of niets.”
    Sint-Martens-Latem