Tunesië pakt drie mensen op die banden hadden met Amri

Anis Amri © AFP

In Tunesië zijn drie personen opgepakt omdat ze banden zouden hebben met de verdachte van de terreuraanslag op een kerstmarkt in Berlijn. Dat maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken van Tunesië bekend.

Eén van de verdachten is de neef van Anis Amri. Die laatste is vrijdag doodgeschoten bij Milaan. De drie zouden volgens een persbericht van Binnenlandse Zaken deel uitmaken van een terroristische cel die vrijdag in de provincie Kairouan werd opgedoekt. In die streek ligt ook de vroegere woonplaats van Amri.

De drie zijn tussen de 18 en 27 jaar oud. Ze zouden met Amri contact hebben gehad via versleutelde boodschappen op het internet. De neef heeft toegegeven dat hij contact had met zijn oom, waarbij Amri hem geld zou hebben gestuurd en hem aanzette trouw te zweren aan terreurbeweging IS.

Voorts zouden er aanwijzingen zijn over hoe Amri naar Italië is gevlucht. Volgens de Franse krant “Journal du Dimanche” kocht Anis Amri zijn treinticket voor Italië donderdag in Lyon. De krant verwijst naar een hooggeplaatste bron bij het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. In de buurt van Milaan werd hij opgemerkt door een politiepatrouille en doodgeschoten.

De bevoegde minister Bruno Le Roux heeft intussen bevestigd dat er een Frans onderzoek is geopend naar de precieze reisweg van Amri. Hij riep wel op tot grote voorzichtigheid bij het verspreiden van informatie. Volgens Le Roux werd na de aanslag op maadagavond in Berlijn de veiligheid aan de grenzen met Duitsland, Luxemburg en Zwitserland verhoogd, bericht BFMTV. De Franse veiligheidsdiensten kenden Anis Amri niet voor deze week.

Dodelijke slachtoffers geïdentificeerd

Alle twaalf dodelijke slachtoffers van de raid op een kerstmarkt in Berlijn, zijn geïdentificeerd. Het gaat om zeven Duitsers, maar er zijn ook een Tsjech, een Oekraïner, een Israëli, een Pool en een Italiaan omgekomen. Meer details over geslacht en leeftijd werden niet vrijgegeven. Maar volgens de politie zijn er geen kinderen omgekomen bij de aanslag.

Nog veel vragen

Het onderzoek wordt ondanks de viering van Kerst dit weekend intensief voortgezet.

Volgens Holger Münch, voorzitter van de Duitse federale recherchedienst BKA, werken tientallen politiemensen dit weekend op de zaak. Er wordt bijvoorbeeld nog onderzocht in hoeverre het wapen waarmee Amri twee politiemannen in de buurt van Milaan beschoot voor hij zelf werd neergelegd, hetzelfde is als dat waarmee de Poolse trucker op de kerstmarkt in Berlijn werd vermoord. De speurders willen ook absoluut onderzoeken of de 24-jarige Tunesiër hulp kreeg, of anderen weet hadden van zijn plannen, of hij deel uitmaakte van een netwerk. Ook de video die terreurorganisatie IS verspreidde over de man, maakt het voorwerp uit van het onderzoek.

De Italiaanse politie op zijn beurt onderzoekt op basis van bewakingsbeelden of Amri, toen hij in het station van Turijn enkele uren moest wachten op zijn verbinding naar Milaan, contact met derden zou hebben gehad. En wat was hij van plan in Milaan? Zocht hij er bekenden op? Of wilde hij via Italië Europa verlaten?

Pleidooi voor plafond asielzoekers

Tegelijk neemt de roep bij Duitse politici toe, in het bijzonder bij de CDU-CSU, om de onruststokers onder de uitgeprocedeerde asielzoekers langer in gesloten detentiecentra te houden of sneller te kunnen uitwijzen. CSU-boegbeeld Horst Seehofer pleitte in een interview met Welt am Sonntag opnieuw voor een plafond op het aantal asielzoekers. Als zijn partij de verkiezingen volgend jaar wint, komt dat plafond er, klonk het bij de Beierse minister-president. Concreet wil hij maximaal 200.000 vluchtelingen per jaar opvangen. Hij wil ook dat uitgeprocedeerden sneller naar hun land van oorsprong kunnen terugkeren.

Hetzelfde pleidooi was vrijdag ook al te horen bij bondskanselier Angela Merkel. Zij wil dat Tunesië sneller uitgeprocedeerde landgenoten terugneemt. Anis Amri kwam uit Tunesië. De Duitse veiligheidsdiensten hadden de man al een tijdje in het oog, maar uitwijzing lukte niet omdat Amri geen paspoort meer had. Verschillende politici van CDU en CSU pleiten er nu voor om de wet aan te passen, zodat gevaarlijke individuen niet vrij op straat kunnen lopen.

In het politieke debat staat ook de kwestie centraal of de Maghreb-landen Algerije, Marokko en Tunesië als veilige herkomstlanden kunnen beschouwd worden. Mensen uit die landen zouden dan een versnelde asielprocedure doorlopen. Maar de Duitse Groenen verzetten zich alvast. “Dit geval heeft niets te maken met de vraag of die landen veilige herkomstlanden zijn”. In de Bundestag is er nochtans al overeenstemming over dit principe, maar de Bundesrat, het “hogerhuis” van het Duitse parlement, staat op de rem.

Partner Content