Tuincentra en "algemene doe-het-zelfzaken" wél, bloemenwinkels niet: eindelijk richtlijnen voor wie open mag

Er is eindelijk iets meer duidelijkheid over welke winkels vanaf morgen open mogen. De Nationale Veiligheidsraad had woensdag beslist dat tuincentra en doe-het-zelfzaken vanaf dit weekend weer open mogen, maar tot vanavond waren daar nog veel vragen over. Een ministerieel besluit moet meer duidelijkheid bieden. "Eigenlijk is dit rijkelijk laat", zegt Unizo. Ondertussen zijn de afgelopen 24 uur 313 nieuwe overlijdens gemeld aan de gevolgen van het coronavirus. Volg alle updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u eerst de cijfers. Daaronder het belangrijkste nieuws dat we steeds bovenaan proberen te houden. Lees daaronder de laatste updates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Welke winkels mogen vanaf morgen open?

Er is eindelijk wat meer duidelijkheid over welke winkels vanaf morgen open mogen gaan. De Nationale Veiligheidsraad besliste woensdag dat de tuincentra en doe-het-zelfzaken weer klanten mogen ontvangen, maar tot nu was niet duidelijk om welke winkels het precies gaat. In het ministerieel besluit - dat iets voor 19 uur is gepubliceerd - staat het zo:

  • de doe-het-zelfzaken met een algemeen assortiment die hoofdzakelijk bouwgereedschap en/of bouwmaterialen verkopen
  • de tuincentra en boomkwekerijen die hoofdzakelijk planten en/of bomen verkopen

Lees: de algemene doe-het-zelfzaken - zoals Gamma, Brico en Hubo - zouden wél de deuren mogen openen, speciaalzaken als verfwinkels of parketwinkels niet. Ook ketens als Ikea vallen niet onder deze maatregelen. En ook bloemenwinkels moeten de deuren dicht houden. Het is maar de vraag of dit besluit nu voor alle winkels duidelijkheid schept. Er zullen veel winkels zijn die in een grijze zone zitten. 

De winkels die morgen de deuren mogen openen, moeten zich wel houden aan dezelfde regels als de winkels die nu al open zijn. Zo mag er maximaal één klant per tien vierkante meter aanwezig zijn, zodat de veilige afstand kan worden gegarandeerd. Een klant mag maximaal dertig minuten in de winkel zijn en in de mate van het mogelijke moeten klanten alleen naar de winkel gaan. 

Eerder vandaag kwam er veel kritiek op de onduidelijkheid. Onder meer ondernemersorganisatie Unizo vond dat het "wel heel laat" kwam. "Enkele uren voor sommige winkels weer open mogen, is nog steeds niet duidelijk welke."

Lees hier meer:

Minister-president Jambon: "Ook wij maken soms fouten, we zullen hieruit leren"

Vlaams minister-president Jan Jambon geeft toe dat de overheid ook fouten maakt in deze coronacrisis. Zijn boodschap komt er nadat er heel wat heisa was ontstaan over de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad om één bezoeker per bewoner van de woonzorgcentra toe te laten. Daar kwam heel wat kritiek op vanuit de sector en ondertussen is ook beslist dat de maatregel in Vlaanderen on hold wordt gezet. "Experten en politici zijn ook maar mensen die elke dag alles doen om het hoofd te bieden aan een crisis die we nooit eerder hebben meegemaakt. Elke dag proberen we oplossingen te vinden. We zullen uit deze fouten lessen trekken."

Daarnaast roept Jambon de Vlamingen op om nog even vol te houden. "We snakken naar ons normaal leven. De cijfers zijn hoopgevend, maar de crisis is nog niet voorbij. We moeten volhouden en de maatregelen aanhouden. Ook als we weer naar tuincentra of doe-het-zelfzaken trekken. Als er te veel volk is, ga dan weer naar huis."

Videospeler inladen...

Al 14 miljoen chirurgische maskers verdeeld

In ons land zijn al ruim 14 miljoen chirurgische maskers verdeeld naar ziekenhuizen, ambulancediensten, thuisverpleegkundigen... Dat meldt minister De Backer. De afgelopen dagen heeft ons land nog eens ruim 17 miljoen extra maskers besteld. Dat brengt het totaal aantal bestelde chirurgische maskers op meer dan 130 miljoen maskers, waarvan er goed 27 miljoen zijn geleverd.

Daarnaast zijn er ook nog meer dan 1,7 miljoen handschoenen en 200.000 schorten verdeeld. Het aantal verdeelde FFP2- en FFP3-mondmaskers is sinds de vorige update niet gestegen, maar De Backer wijst erop dat er intussen wel 1 miljoen extra van die maskers zijn besteld. Dat brengt het totaal nu op 50 miljoen.

Ook voor het staalafnamemateriaal zijn de voorbije dagen enkele grote leveringen gebeurd, beklemtoont De Backer. Er kwamen onder meer 50.000 kits, met wissers en tubes, aan in ons land. Het grootste deel daarvan moet nog verdeeld worden.

WHO: verschillende landen zullen menselijke tol moeten herzien

In navolging van China zullen verschillende landen hun menselijke tol van het coronavirus moeten herzien, oordeelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). China heeft vrijdag 1.290 bijkomende sterfgevallen in Wuhan aangekondigd.

      "Dit is moeilijk te bewerkstelligen tijdens een crisis, alle gevallen en alle doden identificeren", aldus Maria van Kerkhove, een verantwoordelijke bij de WHO voor de aanpak van de pandemie, tijdens een virtuele persconferentie. "We kunnen verwachten dat talrijke landen zich in een gelijkaardige situatie bevinden, waar ze hun lijsten moeten herzien en zich afvragen: hebben we hen allemaal geteld."

Niet alle capaciteit voor testen wordt gebruikt

Rode Kruis Vlaanderen zegt dat het elke dag 400 stalen kan onderzoeken, maar de voorbije dagen kregen ze geen enkel staal meer binnen. Onbegrijpelijk, vindt de organisatie, gezien de hoge nood aan tests, onder meer in woonzorgcentra. Ook de erkende klinische labs zijn misnoegd omdat de overheid ervoor gekozen heeft om met privébedrijven uit de farmaceutische sector samen te werken.  

Videospeler inladen...

Regeringen willen bezoekregeling voor woonzorgcentra nà overleg met de sector

De verschillende regeringen van ons land hebben opnieuw de situatie in de woonzorgcentra besproken. Ze hebben bevestigd dat ze met de sector willen overleggen om een regeling rond bezoek uit te werken. Dat deelt premier Sophie Wilmès mee.

De Nationale Veiligheidsraad besliste woensdagavond om beperkt bezoek toe te laten in woonzorgcentra en andere zorginstellingen, om zo de eenzaamheid van de bewoners te doorbreken. Elke bewoner zou één vaste bezoeker mogen hebben op voorwaarde dat die al twee weken vrij is van symptomen. De sector zélf reageerde verrast omdat er geen overleg over was geweest en riep op om de maatregel niet ter harte te nemen. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke besliste daarop dat de rusthuizen voorlopig dicht blijven.

Het Overlegcomité, het orgaan dat de federale regering en de deelstaatregeringen samenbrengt, hield vandaag een onlinevergadering over de kwestie. "Er werd ook opnieuw bevestigd dat men, via de gewesten en gemeenschappen, een voorafgaand overleg met de sector wil organiseren om een regeling uit te werken waarbij bewoners van de voorzieningen bezoek kunnen ontvangen door een familielid dat al vijftien dagen vrij is van symptomen, en dit onder de vereiste voorwaarden ter bescherming van de gezondheid."

Europees Parlement maakt 3 miljard euro vrij voor hulp aan gezondheidszorg

Nadat de lidstaten dat eerder al deden, heeft nu ook het Europees Parlement het licht op groen gezet om 3 miljard euro uit de EU-begroting vrij te maken als hulp aan de gezondheidszorg in landen die zwaar getroffen zijn door het coronavirus. Met het geld zal de Europese Commissie bijvoorbeeld zelf snel medisch materiaal of veldhospitalen kunnen opkopen en ter beschikking stellen van lidstaten. Ook transport van coronapatiënten van het ene naar het andere land kan ermee betaald worden. 599 parlementsleden steunden het voorstel, 20 stemden tegen, er waren 77 onthoudingen. 

Het Europees Parlement keurde ook een resolutie goed met daarin een aantal aanbevelingen over hoe de Europese Unie uit de economische crisis moet geraken die het gevolg is van het coronavirus. Er moet een “herstelplan” komen, gefinancierd door “herstelobligaties” die gewaarborgd worden door de EU-begroting. Daarnaast pleit het Europees Parlement ook voor een “coronasolidariteitsfonds” van 50 miljard euro, om de gezondheidszorg in alle lidstaten verder te ondersteunen. De meerderheid voor deze resolutie was minder groot: 395 parlementsleden stemden voor, 171 tegen, er waren 128 onthoudingen. Vooral het voorstel om met gemeenschappelijke obligaties te werken om het herstel te financieren, stuit bij veel parlementsleden op verzet. Zij vrezen dat “rijke” landen hierdoor zullen opdraaien voor uitgaven in armere lidstaten. In de goedgekeurde tekst staat uitdrukkelijk dat het niét de bedoeling is om van oude, bestaande nationale schulden nu gemeenschappelijke Europese schulden te maken. 

Volgende donderdag 23 april zullen de Europese staatshoofden en regeringsleiders deze kwestie bespreken tijdens een videoconferentie onder leiding van Europees president Charles Michel. De discussie over euro-obligaties of corona-obligaties heeft de voorbije weken voor grote onenigheid gezorgd tussen landen die voorstander zijn, zoals Frankrijk, Italië en Spanje, en tegenstanders, zoals Duitsland en vooral Nederland. De Franse president Macron verweet Nederland en Duitsland gisteren in een interview in de Financial Times dat ze alleen geïnteresseerd zijn in de Europese Unie wanneer het hen goed uitkomt, om hun goederen en diensten goedkoop te kunnen exporteren naar andere landen, maar dat ze niet thuis geven wanneer die landen in de problemen zijn. Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, zegt dat er een Europees Marshallplan nodig, van wel 1000 miljard euro. Zij wil een voorstel uitwerken op basis van de Europese meerjarenbegroting 2021-2027. In februari geraakten de regeringsleiders het daarover niet eens. Maar het voorstel dat toen op tafel lag hield helemaal nog geen rekening met een economische crisis van deze omvang. 

Socialistische vakbond BBTK: "Schandalig dat zaken pas 12 uur op voorhand weten dat ze open mogen"

Het getuigt van amateurisme dat het vrijdagavond pas om 19 uur duidelijk was welke winkels zaterdagochtend extra de deuren mogen openen. Dat zegt Jan De Weghe, federaal secretaris van de socialistische vakbond BBTK. "Ik ben al vier dagen aan het onderhandelen met een winkelketen om al het nodige te voorzien zoals handgels, plexiglas, het trekken van lijnen op de grond,... En dan maken ze om 19.00 uur de lijst bekend van winkels die morgenvroeg open mogen. Hoe kan een werknemer zich nu organiseren?", zegt hij.

De vakbondsman vreest dan ook dat er op bepaalde plaatsen geen veiligheidsmaatregelen werden genomen. Bovendien zijn de werknemers op technische werkloosheid gezet en moeten ze nu plots weer aan het werk. Ook wijst hij erop dat uurroosters normaal gezien drie weken op voorhand moeten uithangen. Met de coronacrisis stellen mensen zich wel flexibel op, maar toch is dit volgens De Weghe overdreven.

Econoom: "Niet te snel weer economie opstarten, enkel waar het veilig kan"

"We kunnen beter iets te traag de economie weer opstarten, dan omgekeerd. Als het virus de kans heeft om weer op te flakkeren, zullen de gevolgen groter zijn", zegt econoom Gert Peersman (UGent). "Binnen die beperkingen is het wel belangrijk om zo snel mogelijk de economie in gang te steken, waar het veilig is. Kan iemand dit veilig organiseren? Daar zou ik eerst naar kijken."

Daarnaast moet er ook worden gekeken naar de zogenoemde netwerken. "Het heeft geen zin om de meubelwinkel te openen als de meubelfabriek niet aan de slag kan, of omgekeerd. In dat geval kan je beter kijken naar een andere sector om weer te openen."

Videospeler inladen...

Burgemeester De Wever laat appartementen verzegelen na meerdere lockdownfeestjes

Christophe Licoppe

In Antwerpen heeft burgemeester Bart De Wever (N-VA) beslist om enkele appartementen in de Korte Herentalsestraat te laten verzegelen omdat de politie er de voorbije weken meermaals vaststellingen deed van zogenoemde "lockdownfeestjes" of plannen daartoe. Dat laat hij weten via zijn woordvoerder. De appartementen werden als toeristisch verblijf verhuurd via verschillende websites.

De politie deed al op 23 maart een eerste keer vaststellingen van een overtreding van de coronamaatregelen in het pand waar de appartementen zich bevinden. Een man die er verschillende gasflessen buiten haalde en met de wagen wilde vervoeren, kreeg toen een proces-verbaal voor een niet-essentiële verplaatsing. Op 3 april trof de politie dan vijf jonge mannen aan in een van de appartementen. Ze woonden niet op dat adres, maar waren er toch samen naar een film aan het kijken. De avond nadien hield de politie dan weer drie inzittenden van een wagen tegen die onderweg waren naar een appartement in het pand, naar eigen zeggen om er een lockdownfeestje te organiseren. Ook zij waren niet op dat adres ingeschreven. Een laatste vaststelling gebeurde op 9 april, toen de politie opnieuw zes jonge personen aantrof in een appartement in hetzelfde pand. Er lagen ook twee flessen lachgas en waterpijpen.

Al meer dan 1.000 opvarenden Charles de Gaulle testen positief op COVID-19

Tot nu toe hebben 1.041 opvarenden van de Franse vliegdekschip Charles de Gaulle positief getest op COVID-19 sinds het schip zondag vervroegd terugkeerde naar Frankrijk nadat besmettingen aan boord ontdekt waren. Dat meldt de Franse minister van Defensie Florence Parly. Aan boord van het schip en het begeleidende fregat waren 2.700 personen. Intussen zijn 2.010 tests uitgevoerd. De helft daarvan is dus positief.

AFP or licensors

Apothekers willen duidelijkheid over de verkoop van mondmaskers

De apothekers vragen duidelijke richtlijnen over de verkoop van mondmaskers. Al sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, is er bij de apothekers veel vraag naar mondmaskers. De laatste dagen is die vraag nog groter geworden, nu stilaan duidelijk wordt dat mondmaskers mogelijk aangeraden worden als de maatregelen versoepelen over een aantal weken. De apothekers willen aan die vraag voldoen. Maar de leveringen blijven uit. 

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Hoofdarts UZ Gent: "Hebben al twee van de zeven corona-afdelingen kunnen sluiten"

Ook in het UZ Gent merken ze de daling van het aantal coronapatiënten op. "We hebben zeven afdelingen voor corona, daarvan hebben we er al twee kunnen sluiten", zegt hoofdarts Frank Vermassen in "Het Journaal". "De laatste vier vijf weken waren echt pittig. Dat mag je niet onderschatten."

De arts merkt wel op dat er nog steeds minder mensen met andere klachten naar het ziekenhuis komen. "Deze week zagen we enkele patiënten die beter wat eerder waren langsgekomen. Dus nog eens een oproep: wie klachten vertoont, contacteert best de huisarts. Als het nodig is, kan men ook naar de spoeddienst gaan. De kans op besmetting in een ziekenhuis is heel klein."

Videospeler inladen...

575 nieuwe doden in Italië

In Italië zijn de laatste 24 uur opnieuw 575 mensen gestorven als gevolg van het coronavirus. Dat zijn er 50 meer dan gisteren en ongeveer evenveel als eergisteren. In totaal zijn er nu bijna 23.000 mensen overleden aan COVID-19. Het aantal nieuwe bemettingen is wel weer wat gedaald. Ook het aantal opnames op intensieve zorg blijft dalen in Italië, dat cijfer daalt al twee weken elke dag. Steeds minder mensen komen ook in het ziekenhuis terecht. Er worden dus minder mensen ernstig ziek door het virus.

Nieuwe cijfers woonzorgcentra bevestigen: 16% personeel en 20% bewoners besmet

Uit nieuwe resultaten van de testen in de Vlaamse woonzorgcentra blijkt dat 16% van de personeelsleden positief testten en 20% van de bewoners drager zijn van het virus. De cijfers bevestigen de eerste vaststellingen, laat de Taskforce Zorg weten. Bij de bewoners blijkt nog steeds ongeveer één op de twee mensen met symptomen toch negatief te testen.

Op dit moment zijn ongeveer 80% van de cijfers van de eerste testen binnen de woonzorgcentra geanalyseerd.

Sinologe Ann Heirman: “Begrijp de argwaan over Chinese cijfers, ze zijn toch wel heel laag”

China heeft het aantal doden door het coronavirus bijgesteld (zie eerder in deze liveblog), maar het totaal blijft relatief laag in vergelijking met landen als de VS, Spanje en Italië. Uit verschillende hoeken klinkt dan ook kritiek dat China niet transparant genoeg is. Sinologe Ann Heirman (UGent) begrijpt die argwaan: “De cijfers zijn toch wel heel laag en er duiken heel wat verhalen op", reageert ze in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Maar enige nuance is nodig, voegt ze eraan toe. “Enerzijds heb je een autoritair regime dat niet wil dat zoiets naar buiten komt, anderzijds wil datzelfde regime ook niet dat er een pandemie ontstaat of dat er plots duizenden Chinese burgers gaan sterven. Dus ook daar is men naar die balans op zoek. Je ziet dat ook in andere landen. Elk regime is op zoek naar een evenwicht tussen controle, het een beetje verstoppen misschien en het toch niet te laten escaleren.”

Heirman wijst er ook op dat China toch ook – na een tijdje weliswaar – zeer strenge maatregelen heeft genomen en zeer snel ziekenhuizen heeft gebouwd. “Ze zeggen dat ze het nu onder controle hebben en ik geloof dat wel grotendeels. Dat hoor je ook van heel veel mensen die in de steden wonen en ons contacteren.”

Koen Wauters en Peter Van de Veire promoten opleiding in de zorg

De Vlaamse overheid heeft een campagne gelanceerd die jongeren er wil van overtuigen om voor een opleiding te kiezen in de zorg. Zelden stond het belang van het zorgpersoneel meer in de kijker. In verschillende filmpjes vertellen BV's dat als zij vandaag opnieuw een studiekeuze zouden moeten maken, ze een opleiding in zorg of welzijn zeker zouden overwegen.

In onderstaand filmpje horen we Koen Wauters, Peter Van de Veire en Linde Merkpoel: "We staan hulpeloos aan de zijlijn. Je ziet nu pas echt wie het verschil maakt."

Tweedehandskeuringen worden weer opgestart vanaf maandag

Vanaf komende maandag mogen opnieuw tweedehandskeuringen worden opgestart. Dat meldt minister van Mobiliteit Lydia Peeters. Op die manier kan de tweedehandsverkoop van auto's en bestelwagens weer op gang komen. "We kregen veel vragen van verschillende kanten om de keuringen verder open te stellen", zegt Peeters. "Nu kunnen bijvoorbeeld nieuwe bestelwagens weer gekeurd worden en kunnen tweedehandswagens na keuring weer verkocht worden." Ook bij de keuringsactiviteiten die weer opstarten worden uiteraard alle nodige veiligheidsmaatregelen genomen. 

Belangrijk: gewone - periodieke - keuringen kunnen nog steeds niet plaatsvinden. Iedereen die tussen 13 maart en het einde van de maatregelen naar de keuring moet, kan die uitstellen met vier maanden, vanaf het moment dat de maatregelen afgelopen. Dezelfde regeling wordt ingevoerd voor mensen die binnen een maand na het einde van de noodmaatregelen naar de keuring moeten.

Waarom bakt u nu zelf uw brood? En kookt u vaker en gezonder of grijpt u net sneller naar zoetigheden en alcohol? Om ons veranderend gedrag in kaart te brengen lanceert de Universiteit Antwerpen, in samenwerking met UGent en KU Leuven, een grootschalig internationaal onderzoek naar onze kook- en eetgewoontes sinds COVID-19 en de bijhorende maatregelen. Uw mening is belangrijk en u steunt ook een goed doel wanneer u de enquête invult. 

Lees meer over het onderzoek in dit artikel:

Bijna 1.000 besmettingen aan boord van vliegdekschip Charles De Gaulle

Aan boord van het Franse vliegdekschip Charles De Gaulle hebben 940 van de 2.300 mariniers positief getest op COVID-19, de ziekte die door het nieuwe coronavirus wordt veroorzaakt. Het schip was zondag vervroegd terug aangekomen in Frankrijk, omdat er besmettingen aan boord waren vastgesteld.

De Franse minister van Defensie sprak enkele dagen geleden nog van tientallen besmettingen, maar dat blijkt dus niet te kloppen. Van alle tests die uitgevoerd zijn, zijn er tot nu toe 940 positief, 645 negatief. De rest van de resultaten is nog niet bekend.

AFP or licensors

Brussel houdt traditie van de Meyboomplanting ook tijdens coronacrisis in ere

Elk jaar op 9 augustus wordt in Brussel op de hoek van de Broekstraat en de Zandstraat de Meyboom geplant en dat zal ook dit jaar gebeuren. Brussels burgemeester Philippe Close verzekert dat de eeuwenoude traditie in ere wordt gehouden en er een oplossing gevonden zal worden voor het planten van de 712e Meyboom.

Normaal zijn er elk jaar enkele honderden toeschouwers aanwezig voor de boomplanting, maar dat is dit jaar mogelijk niet het geval. Grote evenementen zijn door de Nationale Veiligheidsraad tot 31 augustus verboden.

"We gaan een aangepaste ceremonie houden en we zullen een boom, waarschijnlijk een kleinere, planten, want we moeten ook hoop blijven geven. De Meyboom staat naast folklore ook voor hoop. De mensen moeten de regels blijven respecteren en het zorgpersoneel blijven ondersteunen. Daarvoor heb je die kleine momenten van hoop nodig", stelt burgemeester Close.

De legende van de Meyboom gaat terug tot het jaar 1213, toen Brussel een belangrijke overwinning behaalde op Leuven. Er zijn verschillende verhalen waarover het dispuut toen ging, gaande van een verstoord trouwfeest tot een biertaks. Zeker is wel dat de Brusselaars wonnen en dit vierden met het planten van een vreugdeboom.

Nog volgens de traditie moeten de Brusselaars de boom elk jaar op 9 augustus voor 17.00 uur planten. Anders krijgt Leuven de Meyboom. Het zijn elk jaar de Brusselse "buumdroegers" die de boom naar de hoek van de Broekstraat en de Zandstraat dragen om hem daar tijdelijk recht te zetten.

Lady Gaga strikt niet alleen Angèle, maar ook Alexander De Croo voor online benefietconcert

Niet alleen de Belgische zangeres Angèle, maar ook onze vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) zal zijn opwachting maken tijdens het benefietconcert van Lady Gaga en het actieplatform Global Citizen. Dat vindt morgen plaats. 

De Croo zal niet zingen, maar wel een toelichting geven over de Belgische steun voor de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus. Met het concert "One world: together at home" wil Lady Gaga steun vergaren en geld inzamelen voor het COVID-19 Response Solidarity Fund van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Naast Angèle en De Croo strikte de wereldster voor haar line-up een honderdtal artiesten en groepen zoals Paul McCartney, Elton John, Eddie Vedder, Taylor Swift, Céline Dion, Chris Martin en de Rolling Stones.

De rol van minister De Croo bestaat erin om in een videoboodschap uitleg te geven over de Belgische steun voor de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), een internationale alliantie van publieke en private partners die de ontwikkeling van een vaccin willen versnellen.

Volgens de minister is het niet toevallig dat ons land gevraagd wordt om van de partij te zijn. "We zijn een klein land, maar we spelen internationaal een belangrijke rol in de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en vaccins. De Belgen Peter Piot (directeur van de London School of Hygiene & Tropical Medicine) en Paul Stoffels (Chief Scientific Officer van Johnson & Johnson), zijn twee van de stuwende krachten achter CEPI en wereldwijd een autoriteit. Daar mogen we best fier op zijn."

De Croo was in 2018 ook al aanwezig op het Global Citizen Festival in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg om er vrouwenrechten en gendergelijkheid te promoten. Hij deelde toen het podium met wereldsterren als Beyoncé en Ed Sheeran.

Het concert is morgen vanaf 20 uur Belgische tijd zes uur lang te volgen zijn via sociaalmediasites als Facebook, Twitter, Instagram en YouTube. In de loop van de volgende dagen zullen tientallen televisiezenders van over de hele wereld het online concert geheel of gedeeltelijk uitzenden.

Eén zendt het concert "One world: together at home" zondag om 21.55 uur uit. 

Greta Van Win uit Steenokkerzeel toverde de voorbije weken haar keuken om tot een heuse puddingfabriek. Ze maakte duizenden puddinkjes om gratis uit te delen aan zorgverleners, brandweermensen, vuilnisophalers en anderen die zich inzetten tijdens deze coronacrisis. Van de politie moest Greta stoppen met haar activiteiten omdat ze geen essentiële verplaatsingen maakte en onder meer contact had met hoogbejaarden. Maar een traiteur uit de buurt zal haar potjes pudding overnemen.

Lees hier meer:

Brussels Airlines bracht in maart 6.086 mensen naar huis die vastzaten in het buitenland

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines heeft sinds midden maart 37 repatriëringsvluchten uitgevoerd, waarmee 6.086 reizigers naar huis werden gebracht.

De reguliere vluchten van Brussels Airlines zijn sinds 21 maart opgeschort, en dat minstens tot en met 14 mei. De maatschappij voerde de voorbije weken wel 37 repatriëringsvluchten uit om reizigers naar huis te brengen, vooral vanuit Afrika. Met die vluchten werden vaak ook humanitaire goederen vervoerd.

Voorlopig staan er geen dergelijke repatriëringsvluchten meer op het programma van Brussels Airlines. 

Onduidelijkheid over opening tuincentra en doe-het-zelfzaken morgen

Het is momenteel nog niet duidelijk welke winkels morgen opnieuw mogen openen. De Nationale Veiligheidsraad had woensdag beslist dat tuincentra en doe-het-zelfzaken weer de deuren zouden mogen openen onder bepaalde voorwaarden, maar een definitie over wat verstaan wordt onder een tuincentrum of een doe-het-zelfzaak is voorlopig niet duidelijk. Een ministerieel besluit moet duidelijkheid brengen, maar dat wordt pas vanavond verwacht.

"Enkele uren voor sommige winkels weer open mogen, weten we nog steeds niet welke winkels en op welke manier dat moet gebeuren. Dat is wel heel laat", zegt Danny Van Assche van ondernemersorganisatie Unizo. "De winkels moeten zich voorbereiden. Dit krijg je niet van de ene dag op de andere in orde."

Eerder vandaag bleek al dat het de burgemeesters zullen zijn die op basis van het ministerieel besluit moeten beslissen welke winkels in hun gemeente open mogen. "Er moeten duidelijke richtlijnen komen", klonk het. 

Lees hier meer:

KU Leuven begint met gecontroleerde heropstart van onderzoek in labo's

Vanaf volgende week laat de KU Leuven terug een beperkt aantal experimenten en onderzoekstrajecten toe in haar laboratoria. Het betreft onderzoek waarvoor specifieke apparatuur noodzakelijk is. De betrokken laboratoria hanteren een beperkte bezettingsgraad en er geldt een strikte naleving van social distancing. De verwerking en analyse van de onderzoeksresultaten gebeuren van thuis uit. Telewerk blijft dus de regel, ook voor alle onderzoeksactiviteiten die niet apparatuur- of locatiegebonden zijn.

We zijn niet alleen: minstens 4,5 miljard mensen moeten zich aan quarantainevoorschriften houden

Minstens 4,5 miljard mensen moeten zich door het nieuwe coronavirus aan quarantainevoorschriften van de overheid houden. Dat komt overeen met ongeveer 58 procent van de wereldbevolking, die door de Verenigde Naties in april 2020 op 7,8 miljard wordt geschat.

Sinds half maart groeide het aantal mensen dat beperkt wordt in zijn mobiliteit door de coronamaatregelen explosief. Op 18 maart ging het over ruim 500 miljoen mensen. Daarna liep het snel op tot een miljard (23 maart), twee miljard (24 maart), drie miljard (25 maart) en vier miljard (7 april). Vandaag wordt aan minstens 4,5 miljard mensen, uit 110 landen en regio's, gevraagd thuis te blijven.

Voor de meerderheid (2,93 miljard mensen) zijn de lockdownmaatregelen verplicht. In de meeste gevallen blijft het voor de bevolking wel mogelijk om van thuis te werken, levensnoodzakelijke producten te kopen en zich te verzorgen. Andere landen, goed voor zo'n 1,03 miljard inwoners, vragen wel thuis te blijven maar leggen geen dwingende maatregelen op. 

In een 25-tal landen of gebieden (ongeveer 500 miljoen inwoners) is een avondklok ingevoerd, waardoor er 's avonds en 's nachts geen verplaatsingen zijn toegelaten. Vooral in Afrika geldt deze maatregel en in Latijns-Amerika. Andere landen met een avondklok zijn Thailand, Syrië, Servië en Koeweit.

Nederlandse besmettingen gaan kaap van 30.000 voorbij

In Nederland zijn er ondertussen meer dan 30.000 mensen besmet met het coronavirus, er zijn de afgelopen 24 uur 1.235 nieuwe besmettingen gerapporteerd. Daarmee komt het totaal op 30.449 te staan. Het dodental bij onze Noorderburen staat op 3.459, de afgelopen 24 uur zijn er 144 mensen overleden aan de gevolgen van COVID-19, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt.

Deel van postkantoren weer open op zaterdag

Bpost gaat een deel van zijn postkantoren opnieuw openen op zaterdag. Sinds de afkondiging van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus op 13 maart, waren de bpost-kantoren dicht op zaterdag. Daar komt nu dus verandering in.

De kantoren openen geleidelijk aan hun deuren weer op zaterdag. Komende zaterdag zullen dat er al 350 zijn. Welke dat zijn, verduidelijkt het bedrijf op zijn website.

De maatregelen voor de veiligheid en hygiëne blijven van kracht. Bpost spoort klanten nog altijd aan om enkel voor dringende zaken naar het kantoor te komen.

In de week blijven aangepaste openingsuren gelden: de postkantoren zijn dan open tot 17 uur en zijn 's middags gesloten tussen 12.30 en 13.30 uur.

Think Pink verkoopt mondmaskers om bevolking te beschermen en werking te ondersteunen

Think Pink verkoopt stoffen mondmaskers om de bevolking te beschermen tegen het coronavirus en om haar eigen werking te ondersteunen. Eén masker kost 2 euro, 80 procent van de opbrengst gaat naar Think Pink en dus naar de preventie van en het onderzoek naar borstkanker.

"Borstkanker stopt niet. Ook niet in tijden van corona", aldus Think Pink België. Met de verkoop van mondmaskers wil de organisatie de kwetsbare groep kankerpatiënten niet alleen nu maar ook in de toekomst blijven steunen. Het gaat om een welgekomen bron van inkomsten voor Think Pink België, dat door de coronacrisis heel wat sponsorprojecten en activiteiten moet afgelasten.

De organisatie richt zich met de mondmaskers naar lokale besturen, bedrijven en organisaties, maar ook naar particulieren. Particulieren kunnen vanaf volgende week op de website van Think Pink hun mondmaskers bestellen. Het is nog niet duidelijk per hoeveel stuks ze verkocht zullen worden, omdat veel zal afhangen van de manier waarop de fabrikant ze aanbiedt.

"Er zijn drie modellen en waarschijnlijk zullen ze per set van minstens tien verkocht worden", aldus Vansevenant. "Het zijn stoffen mondmaskers die gewassen kunnen worden, en als je continuïteit wilt in het gebruik heb je er zeker twee per persoon nodig."

Koning Filip en koningin Mathilde bezoeken ziekenhuis in Luik

Koning Filip en koningin Mathilde hebben het ziekenhuis CHR de la Citadelle in Luik bezocht. Uitgerust met mondmaskers trokken ze langs een aantal diensten die niet zo vaak in de belangstelling staan, maar wel heel belangrijk zijn in het kader van de coronapandemie. In het ziekenhuis werden al meer dan 500 COVID-19-patiënten behandeld.

In VS dreigt armoedecrisis, 22 miljoen Amerikanen zitten zonder werk door coronamaatregelen

Intussen dreigt een armoedecrisis in de VS. Door de coronamaatregelen zitten 22 miljoen Amerikanen zonder werk. Dat is van een omvang die niet meer gezien sinds de jaren 30 van de vorige eeuw, tijdens de Grote Depressie. Er wordt honger geleden en leerkrachten maken zich zorgen over kinderen die in moeilijke omstandigheden thuis zitten. Onze correspondent Björn Soenens ging kijken in de wijk Ridgewood in New York.

Bekijk hier de reportage:

Videospeler inladen...

Vervoersmaatschappij MIVB roept op om de bus niet te nemen om naar doe-het-zelf-zaak of tuincentrum te gaan

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB vraagt om enkel de bus te nemen voor essentiële verplaatsingen en dus niet om naar een tuincentrum of doe-het-zelf-zaak te gaan. "Om de afstandsregels te respecteren is het noodzakelijk dat bussen, trams en metro's uitsluitend behouden blijven voor noodzakelijk verplaatsingen", laat de MIVB weten.

"Laat de voertuigen beschikbaar voor diegenen die er echt nood aan hebben voor hun essentiële verplaatsingen en die geen ander alternatief hebben. Dat is de enige manier voor reizigers en chauffeurs om zich op een veilige manier te verplaatsen."

Tijdens het paasweekend vorige week namen meer mensen het openbaar vervoer. De MIVB wil vermijden dat dat aantal blijft oplopen nu ook de tuincentra en doe-het-zelf-zaken opengaan.

Essentiële verplaatsingen zijn verplaatsingen voor het werk of om eten te gaan kopen, om naar de dokter, de apotheek, de post of de bank te gaan, om te gaan tanken of om mensen in nood te helpen.

De Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn neemt voorlopig geen verdere maatregelen, maar gaat de situatie dit weekend goed opvolgen.

Meest gelezen