Direct naar artikelinhoud
Nederland

Thierry Baudet ging in zee (misschien zelfs tegen betaling) met Russische propagandist

Thierry BaudetBeeld BSR Agency

Thierry Baudet, leider van het Nederlandse Forum voor Democratie, heeft zich rond het Oekraïne-referendum ingelaten met een Russische propagandist. Hij stond in nauw contact met deze Vladimir Kornilov, van wie hij wist dat die banden had met het Kremlin, blijkt uit onderzoek van het programma ‘Zembla’.

Baudet hintte er bij partijgenoten op dat Kornilov hem betaalde en verspreidde valse theorieën over de doodsoorzaak van demonstranten in Kiev, evenals een complottheorie over de aanwezigheid van de Oekraïense geheime dienst in Amsterdam. Baudet was ervan op de hoogte dat de informatie over de Oekraïense geheime dienst in Amsterdam niet klopte, maar dat weerhield hem er niet van erover te praten bij het actualiteitenprogramma EenVandaag.

Voormalig partijgenoot Henk Otten heeft Baudet meerdere keren gewaarschuwd niet met Kornilov in zee te gaan. Baudet negeerde die waarschuwingen, zo blijkt uit WhatsApp-verkeer waarover het televisieprogramma Zembla beschikt.

De nu 51-jarige Vladimir Kornilov kwam rond het Oekraïne-referendum, dat in april 2016 werd gehouden en handelde over een associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne, naar Nederland en presenteerde zich als directeur van een centrum voor Eurazië-studies in Den Haag. Al snel na het referendum vertrok hij weer. Hij postte video’s, schreef journalistieke artikelen, verscheen zo nu en dan op de Russische televisie en wist als onafhankelijk ‘politiek expert’ door te dringen tot de NOS en Nieuwsuur. Maar Kornilov was geen onafhankelijke journalist. Tot 2013 was hij de directeur van de Oekraïense afdeling van het Russische Instituut voor GOS-landen, dat de Russische belangen vertegenwoordigt in voormalige Sovjetstaten.

Uit gelekte mails bleek al eerder dat Kornilov contacten heeft tot in het Kremlin. Hij wordt in mails genoemd met Sergej Glazijev, adviseur van president Poetin. De Nederlandse inlichtingendienst AIVD was in 2015 en 2016 'geïnteresseerd' in het gedrag en de contacten van Kornilov, vertellen ingewijden. Zijn plotselinge komst naar Nederland, zijn uitlatingen, manier van werken en contacten met politici als Baudet en ook SP'er Harry van Bommel deden sterk denken aan een Russische beïnvloedingsoperatie.

Poetin

Ook Baudet leek dat al snel in de gaten te hebben. ‘”Een Rus die werkt voor Poetin” en een “heel invloedrijke figuur”, zo omschrijft hij Kornilov na een eerste kennismaking tegenover partijgenoten. En later: “Ik werk me dood aan die Kornilov.” Het is onduidelijk wat hij daarmee bedoelt. Nadat hij bij EenVandaag heeft gesproken over “vijftig man” van de Oekraiënse geheime dienst in een pand aan het Rokin in Amsterdam, vraagt Otten of hij dat hard kan maken. Baudet: “Nee. Info komt van Kornilov. We gaan er totaal niet meer op in, laten het doodvallen. Mediastrategie van Trump.”

Als Baudet zijn baan als politiek commentator bij omroep PowNed opzegt en krap bij kas zit, appt hij: “Misschien wil Kornilov wat extra betalen” en “Daar kan geen Kornilov met al z’n geld tegenop”. Beide berichten zijn voorzien van een smiley.

In de uitzending van Zembla zegt Baudet in een reactie dat hij nooit Russisch geld heeft ontvangen. “Een fabeltje.” Ook zegt hij dat zijn uitspraken over Kornilov met enige ironie en “speelse overdrijving” zijn gedaan.

In een uitgebreide reactie op de website van zijn partij schrijft Baudet verder: “Ongetwijfeld kan uit een periode van meerdere jaren en meerdere, zeer intensieve campagnes, een groot aantal uitlatingen worden gevonden, in interne WhatsApp-groepen of andere context gedaan, die los van die context moeilijk te plaatsen zijn, serieus lijken of juist moeilijk serieus te nemen zijn. Soms bliezen we stoom af in een bericht. Soms draafden we door.”