Extreem hoog brandgevaar in Antwerpen en Limburg door aanhoudende droogte

© Jimmy Kets

In de natuurgebieden in de provincies Antwerpen en Limburg is de brandfase van oranje naar rood opgetrokken, door de aanhoudende droogte. Dat betekent dat er een extreem hoog brandgevaar is, meldt het Agentschap Natuur en Bos.

De toegang tot brandgevoelige gebieden in beide provincies wordt afgeraden. ‘De aanhoudende droogte en voorspelde strakke oostenwind voor de komende dagen liggen aan de basis van deze beslissing’, aldus het agentschap in een persbericht.

Vooral in de droge en open (heide)gebieden is brandgevaar zeer reëel. Ook dennenbossen zijn extra brandgevoelig.

Natuur en Bos kan de gebieden niet afsluiten om praktische redenen. ‘Zo is het belangrijk dat hulpdiensten snel het gebied in kunnen indien nodig. Maar de combinatie van droogte en voorspelde strakke oostenwind maakt het risico op brand hoog, dus we vragen de bezoeker om het gezond verstand te gebruiken en uit de gebieden te blijven.’

Voor wie toch even de natuur wil intrekken, geeft het agentschap enkele tips: ‘Blijf aan de rand van het bos of natuurgebied, laat geen blinkend materiaal rondslingeren, gooi geen sigaretten zomaar weg en blijf de coronamaatregelen respecteren, zoals voldoende afstand houden en in beweging blijven.’

De situatie wordt op de voet gevolgd door het Agentschap Natuur en Bos van de Vlaamse overheid, samen met de brandweer en lokale overheden. Zij beslissen mee of er een aanpassing van de alarmfases nodig is. De laatste stand van zaken en een overzicht van de betrokken gebieden vind je op de website.