Direct naar artikelinhoud
IsraëlUpdate

Gantz en Netanyahu bereiken akkoord over eenheidsregering in Israël

Netanyahu en Gantz - hier op een foto van voor de coronacrisis, toen ze elkaar nog de hand mochten schudden.Beeld EPA

In Israël hebben waarnemend eerste minister Benjamin Netanyahu van het rechtse Likoed-blok en zijn rivaal Benny Gantz van de centristische alliantie Blauw-Wit dan toch een eenheidsregering op de been gebracht. Een eerdere poging vandaag was op de klippen gelopen.

en

De partijen hebben gekozen voor een roterend premierschap, waarbij eerst Netanyahu en dan Gantz aan het roer komt.

Met het akkoord komt er een einde aan de langste politieke crisis die Israël ooit heeft meegemaakt. Het afgelopen jaar vonden er drie keer parlementsverkiezingen plaats in het land, de laatste op 2 maart. Maar die leverden nooit een duidelijke winnaar op. Al die tijd werd Israël bestuurd door een overgangsregering. 

Likoed en Blauw-Wit hadden weliswaar nog tot 7 mei om een akkoord te bereiken, maar veel waarnemers beschouwden vanochtend, voor aanvang van een sessie van het Israëlische parlement, als een symbolische deadline. 

Gantz had ermee gedreigd dat indien Netanyahu zich niet ernstig wijdde aan het uit de brand slepen van een akkoord, hij een wetsontwerp op tafel zou leggen dat iemand die aangeklaagd is, verbiedt om een regering te vormen. Hij heeft dat voorlopig niet gedaan.

Netanyahu moet vanaf 24 mei terechtstaan wegens beschuldigingen van corruptie. Gantz had gezegd dat hij nooit met dergelijk iemand in een regering zou stappen, maar hij verbrak die verkiezingsbelofte vorige maand en knoopte onderhandelingen aan met Netanyahu. Hij stelde dat Israël een noodregering van nationale eenheid nodig had om de coronacrisis en de daaruit voortvloeiende economische crisis aan te pakken.