‘Foute’ geschenken nu al massaal te koop aangeboden op tweedehandssites

© Raymond Lemmens

Een lelijke das, een Nespresso-machine terwijl er thuis geen koffie wordt gedronken of een boek dat u al twee keer gelezen hebt. De kerstkalkoen was nog niet goed verteerd toen de eerste foute geschenken al werden aangeboden op tweedehandssites. Ook in de winkels zijn vandaag al een pak geschenken ingeruild.

Thierry Goeman

Op kerstavond zelf al verschenen de eerste koopjes op tweedehandssites. Het gezelschapsspel Dokter Bibber, een activity tracker, een regenjas en een koffiemachine beten te spits af. Intussen is het assortiment cadeautjes waar mensen liefst zo snel mogelijk vanaf willen geraken, uur na uur aangegroeid en kan je aan sterk verminderde prijzen nieuwe spullen op de kop tikken.

“Vaak gaat het om zaken die we dubbel hebben, of helemaal niet willen, maar waar we wel iemand anders blij mee kunnen maken,” zegt Petra Baeck, woordvoerster van 2dehands.be, de grootste zoekertjessite van België.

Voor 22,5% van de Belgen lag er vorig jaar minstens één fout cadeau onder de kerstboom, blijkt uit een onderzoek dat 2dehands.be en tweedehandsketen Troc.com lieten uitvoeren door iVOX. Dit jaar zal dat niet anders zijn. De zoekertjessite zag het afgelopen weekend tot een vijfde meer ‘foute geschenken’ op haar platform opduiken in vergelijking met vorig jaar. Ook de tweedehandsketen Troc.com verwacht deze week meer gloednieuwe producten binnen te krijgen in haar 28 winkels. Dit is goed nieuws voor wie nog een cadeau voor Nieuwjaar op de kop wil tikken: er zijn nu meer dan ooit koopjes te doen op zoekertjessites en tweedehandswinkels.

De meest aangeboden ‘foute geschenken’ zijn decoratie-artikelen (26,2%), kleding (21,3%) en boeken en strips (13,3%) Onze broers en zussen (17,1%) zaten er het vaakst helemaal naast. Maar ook onze ouders (16,1%) en schoonouders (12,6%) geven we volgend jaar best wat extra tips.

Liever verkopen dan in de kast te laten liggen

“Steeds minder Belgen hebben er problemen mee om hun ongewenste geschenken door te verkopen. Vorig jaar deed bijna 1 op 10. En waarom zouden ze deze producten stof laten vergaren in de kast; ze kunnen er beter geld mee verdienen om iets leuks mee te kopen. Deze trend doet zich trouwens al een aantal jaar op rij voor” aldus Pierre Boseret, algemeen directeur van Troc.com België. Wie zijn cadeau naar Troc.Com brengt kan kiezen: cash geld ontvangen of een ander artikel kiezen uit het magazijn.

Ruilen enkel met kasticket

In grote winkels zoals Mediamarkt en Ikea wordt er vandaag al duchtig geruild. Dat kan zonder problemen. Alleen moet u dan wel aan de persoon die u het cadeau heeft gegeven het kasticket durven vragen. “Want wij ruilen enkel met kasticket”, klinkt het bij IKEA.

Weer een Bongobon

Kreeg u voor het zoveelste jaar op rij een Bongonbon of Vivabox in de maag gesplitst, kan u die verkopen op Bondoos.be. Hoe werkt het ? Zet de Bongobon gratis online en zet er de normale waarde bij en eventueel de prijs die u er voor wil. En zet er uw telefoonnummer bij. U bent uw bon kwijt en de koper doet er een zaakje aan.

Terug naar de webwinkel

U kunt uw foute cadeau ook gewoon terugsturen naar de webwinkel. Bij Coolblue bijvoorbeeld ligt het gemiddeld aantal retourzendingen rond kerst en nieuw 20 tot 30 procent hoger dan normaal, zei Jeroen Van Camp, woordvoerder van Coolblue België, daarover vorig jaar.

Kringloopwinkel

Wie zijn hart wil laten spreken, kan met ongewenste kleren, elektronica en speelgoed ook terecht bij Spullenhulp of in de Kringloopwinkel. Zo raakt u van uw ongewenste cadeaus af en doet er bovendien nog een goed werk mee.

Kreeg u ook een ‘fout geschenk’? Laat het ons weten via oproep@nieuwsblad.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen