Geld en spelen: profclubs gewrongen tussen UEFA en tv-rechten

Kijken we deze zomer toch nog naar voetbal? De sportclubs bezwijken onder het coronavirus en zijn geen voorstander van volledig afgewerkt seizoen. Maar er is veel geld mee gemoeid.

  • Meer op het spel dan de sport: Verschillende voetbalclubs smeken de politiek om de competitie stil te leggen.
  • Woensdag staat er weer een Nationale Veiligheidsraad op de agenda. Daar ligt ook nog een stevige knoop op tafel: de sportclubs. Daarbij willen veel sporters graag weten wat ze wel en niet mogen straks. Maar het gaat ook over geld, veel geld.
  • Hoe dan ook komt minister van Sport Ben Weyts (N-VA) met een plan, net zoals voor het onderwijs, om alles opnieuw op te starten. Daarbij knelt weer het communautaire schoentje ook: zal Wallonië in hetzelfde tempo alles weer willen opstarten, of is het daar ook iets trager?
  • Veel sporttakken hebben al deelplannen doorgegeven. Maar de echte knoop zit hem bij de professionele sporters, en dan meer bepaald bij het profvoetbal.
  • Daar is enorme druk van de meeste clubs om de competitie op te schorten: ze hebben niets meer te winnen of verdienen. Alleen, er zijn een paar obstakels: de UEFA is geen voorstander. Onder meer in Duitsland en Engeland is men bezig met plannen om de competitie af te werken.
  • Maar een nog veel zwaardere molensteen: het contract voor de tv-rechten. Als er geen matchen gespeeld worden, moet Telenet, dat het voetbalcontract heeft, zo’n 23 miljoen euro terugkrijgen. En dus hoopten de voetbalclubs dat de politiek met een soort ‘overmacht’-wet zou komen: op die manier konden ze vanonder dat contract muizen. Alleen, zo’n wet komt er niet: die zet de deur open naar allerlei contractbreuken en dat kan niet de bedoeling zijn.
  • Afwachten dus wat het signaal wordt, dat uit de Nationale Veiligheidsraad komt. Maar dat er veel op het spel staat, ook symbolisch, om heel de boel weer op te starten en mensen ‘hun’ sport terug te geven, zowel om uit te oefenen als naar te kijken, is wel duidelijk.
Meer