2 Nederlandse wetenschappers vinden antilichaam dat infectie coronavirus blokkeert

Twee Nederlandse wetenschappers hebben een antilichaam ontdekt tegen het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2. Dat schrijft het vakblad Nature Communications. Het onderzoek van Frank Grosveld (Erasmus Universiteit) en Berend Jan Bosch (Universiteit Utrecht) haalde in maart al de pers.  Wel moest het antilichaam nog op mensen worden getest en moest het rapport nog door vakgenoten worden beoordeeld. Een procedure die in vaktaal ‘peer-to-peer-review’ wordt genoemd. Pas dan kon Nature het onderzoek publiceren. Dat is ondertussen gebeurd.

Het Nederlandse duo werkte samen met een team internationale wetenschappers. Ze hadden daarbij een portie geluk, want het gaat geenszins om een onverwachte vondst.

‘Van eerder onderzoek hadden we nog ongeteste antilichamen in de ijskast staan. Toen de huidige crisis uitbrak, hebben we meteen getest of de antilichamen die met sars 1 reageerden, ook reageren op sars 2 (het nieuwe coronavirus)”, aldus een van beide wetenschappers in Erasmus Magazine

Na een nieuwe reeks tests, blijkt nu dat antilichaam 47D11 werkt tegen het huidige coronavirus. Het valt de eiwitten aan de buitenkant van het virus aan, waarmee het coronavirus normaal gesproken menselijke cellen binnenkomt – wat daarna niet meer lukt.

Antilichaam 47D11 maakt coronavirus onschadelijk

Het gaat naar eigen zeggen om het allereerste antilichaam dat de infectie blokkeert. Voorlopig zijn alleen de eerste tests afgerond. Het antilichaam 47D11 kan het coronavirus vermoedelijk ook bij mensen onschadelijk maken, zo is de verwachting, maar of het daadwerkelijk tot een medicijn komt, is nog onduidelijk. Daarvoor zijn meer tests nodig.

Hoogleraar celbiologie Frank Grosveld: ’Als je dit als patiënt zou nemen dan is de verwachting – en dat is nog maar een verwachting – dat de infectie in de patiënt gestopt wordt. En de patiënt dus de kans krijgt om te herstellen. Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen: een echte oplossing is daarom een vaccin, daar werken anderen aan. Een vaccin ontwikkelen duurt echter al gauw twee jaar. Het medicijn van ons is er, als het allemaal werkt, eerder. Alleen dat is dan weer duurder om te produceren.’

Meer