Direct naar artikelinhoud
Contact tracingCoronacrisis

Vlaanderen gaat in zee met ziekenfondsen voor coronaspeurders

Vlaanderen gaat in zee met ziekenfondsen voor coronaspeurders
Beeld Anadolu Agency via Getty Images

Na Brussel gaat ook Vlaanderen in zee met de ziekenfondsen voor de aanstelling van 1.200 coronaspeurders. De ziekenfondsen zullen daarvoor samenwerken met enkele callcenters en een consultancybedrijf. Dat bevestigen twee goedgeplaatste bronnen aan De Morgen

Een dag na de voorziene deadline is dan toch een akkoord bereikt voor de aanstelling van 1.200 coronaspeurders in Vlaanderen. Het is nog wachten op alle elektronische goedkeuringen door de Vlaamse regering voor dat officieel bekendgemaakt kan worden. 

Nadat de inspectie van Financiën een eerste openbare aanbesteding had teruggefloten, werd verwacht dat de Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) afgelopen zondag al een akkoord had met de externe partner. Het Brussels gewest communiceerde zondagnamiddag bovendien dat het in zee ging met de ziekenfondsen. Alle signalen zeiden dat ook Vlaanderen voor deze piste zou kiezen, maar toch duurde het nog tot maandagavond.

“Je moet zorgen dat je ook een goede zakelijke deal tekent en dat de afspraken glashelder zijn”, aldus een bron die de onderhandelingen van dichtbij volgde. “Het gaat over iets dat de overheid nog nooit heeft moeten laten uitvoeren en dat die partners ook nog nooit hebben gedaan”, zegt een tweede.

Ook het Waals gewest zou onderhandelen met de ziekenfondsen. Een opmerkelijk wafelijzer tekent zich af: in Brussel voerden de Onafhankelijke Ziekenfondsen de gesprekken namens de ziekenfondsen, in Vlaanderen de Christelijke Mutualiteit en in Wallonië de socialisten.

De Vlaamse aanbesteding is binnengehaald door een consortium van de ziekenfondsen, enkele callcenters en een consultancybedrijf. De ziekenfondsen zijn in Vlaanderen verenigd in het Vlaams Intermutualistisch College, met als voorzitter Luc Van Gorp, ook de voorzitter van de Christelijke Mutualiteit. 

900 bellers en 300 huisbezoekers

In de callcenters zullen 900 bellers voortaan contact opnemen met burgers die positief testen op het coronavirus en op basis van de informatie van die burger ook contact opnemen met iedereen die met deze persoon onlangs in contact is geweest. Dat is een gevoelig, maar belangrijk gesprek, waarvan de inhoud confidentieel blijft. 

“Je moet vertrouwen opwekken in zo’n eerste gesprek en dat kan soms wel een uur duren”, zegt Wouter Arrazola de Oñate, longarts en betrokken bij het opstellen van de vragenlijst van de coronaspeurders. “Ze krijgen bepaalde gesprekstechnieken  aangeleerd, maar het liefst gebeuren die gesprekken door mensen met ervaring in beroepsgeheim en privacy.” 

Omdat vertrouwen zo belangrijk is, zal soms een huisbezoek nodig zijn. Daarvoor zouden volgens de huidige informatie de ziekenfondsen 300 personeelsleden ter beschikking stellen. Een consultancybedrijf moet voor de coördinatie zorgen. “Elke partner heeft dus zijn rol hierin”, klinkt het. Het is nog onbekend hoeveel dit de Vlaamse overheid kost.

In totaal dus 1.200 coronaspeurders, maar zij zullen morgen nog niet allemaal inzetbaar zijn. Het consortium moet later deze week opstarten, en geleidelijk aan opschalen. Dat kan ook omdat op dit moment het aantal patiënten dat zich aanmeldt bij huisartsen met symptomen van covid-19-besmetting eerder laag is, vermoedelijk door de effecten van de lockdown.

Vanaf maandag is fase 1 van de versoepeling van de lockdownmaatregelen ingegaan. De mogelijke effecten daarvan op de verspreiding van het virus zijn pas ten vroegste de week erop merkbaar, dus vanaf dan moeten de eerste coronaspeurders zeker klaarzitten.

In afwachting van de coronaspeurders van het consortium heeft de Vlaamse overheid 105 ambtenaren van verschillende departementen opgetrommeld en klaargestoomd. Sinds maandag kan elke burger die de huisarts belt, op basis van dat gesprek gevraagd worden om zich te laten testen. Die test gebeurt bij voorkeur in een triagecentrum. Is de test positief, dan is het de bedoeling dat een coronaspeurder contact neemt.