Direct naar artikelinhoud
LezersbrievenMoederdag

Lezers reageren: ‘Hopelijk is dit cadeau voor Moederdag geen vergiftigd geschenk’

Lezers reageren: ‘Hopelijk is dit cadeau voor Moederdag geen vergiftigd geschenk’
Beeld Photo News

Wat vinden onze lezers van de versoepeling van de sociale coronamaatregelen, waarbij we vanaf zondag tot vier mensen aan onze sociale bubbel mogen toevoegen? Een selectie uit de lezersbrieven.

De lotto

De versoepeling van de sociale coronamaatregelen is gevaarlijk. Rekenen op burgerzin is als rekenen op de juiste lottocombinatie.

Björn van Yper, Aalter

Dit hadden we hard nodig

Uit de versoepeling kunnen we afleiden dat er waarde gehecht wordt aan sociaal contact. Ik denk dat velen, mezelf incluis, zo'n boodschap hard nodig hadden. Of het écht zoveel uitmaakt met hoeveel (of hoe weinig) we samenkomen durf ik toch wel te betwijfelen, zo lang we afstand blijven houden en vroom handen blijven wassen. Tenslotte zijn veel mensen blijven werken, gaan we allemaal naar de supermarkt, komen we elkaar tegen op straat, en slaan we daar babbeltjes. Ik vraag me dus ook wel af of zo'n beperking eigenlijk echt nodig is, nu de lacherigheid van eerste weken grotendeels uitgedoofd is en de meesten er het belang wel van inzien om individueel verantwoordelijkheid op te nemen.

Bert Sercu, Varsenare

Miskleun

Tot nu toe had ik vertrouwen in de maatregelen die de regering stelde. Hier en daar zie je wat uitschieters, maar ik begrijp: het is iets onbekends. De "vier personen"-maatregel is helaas zó'n grote miskleun, dat die voor mij alle vertrouwen weggooit. Wat eerst bedoeld leek voor ouders om hun kinderen terug te mogen zien, blijkt totaal niet haalbaar. Want dan komen er in ons geval drie bubbels met elkaar in aanraking. Uit een artikel in De Morgenbleek dat er maar twee bubbels samen mogen komen. Juist voor Moederdag erkennen dat er op zijn minst nood is aan elkaar eens zien, en daaraan tegemoet komen met een oplossing die onhaalbaar is. Daarbovenop krijgt de burger de schuld dat die te creatief zal omspringen met de maatregel. Tja, hoe moet ik het noemen?

Peter Vanpoucke, Bavikhove

Te soepel

De versoepeling is te soepel. Ik had liever bezoek van één vaste persoon gezien. Het virus is nog onder ons en door de strenge maatregels hebben we de besmettingen al serieus kunnen terugdrijven. Hopelijk is dit cadeau voor Moederdag geen vergiftigd geschenk.

Kevin Mertens, Kester

Langzamer

Ik vind dat de versoepeling langzamer moet gebeuren. Dus niet teveel maatregelen kort na elkaar intrekken, eerder afwachten wat het effect van één maatregel op de curve betekent. Laten we de controles juist verstrengen nu we meer op burgerzin gaan bouwen.

Kirsten Van Beek, Antwerpen

Nog langer gesloten

Ik ben chef-kok en zit dus al een tijdje thuis zonder werk. Ik vrees dat door deze snelle versoepeling de horeca nog langer zijn deuren dicht zal moeten houden. In mijn omgeving is de redenering: "Ze kunnen het nooit controleren dat we met meer dan vier mensen afspreken!" Ik vrees dat veel mensen zich niet aan de regel zullen houden.

Tom Verhaeghe, Menen

Kiezen voor mentaal welzijn

Wij hebben drie kinderen, twee schoonkinderen en een kleinzoon. We zouden hen graag allemaal zien natuurlijk. We hielden ons allemaal aan de regels en willen dat nu ook zo houden. We hebben gekozen voor de zoon die single is en voor mijn broer die ook alleen woont. Zij hebben het lastig en beginnen zich eenzaam te voelen. Iedereen vindt dit de beste keuze. We lopen dus niet ineens hard van stapel maar kiezen voor het mentale welzijn van wie het moeilijk krijgt.

Marleen Dehaes, Beauvechain

Hongkong en China

Ik vrees dat deze maatregelen veel te vroeg komen. Als ik zie hoelang mijn collega's in Hongkong en China in strikte lockdown gebleven zijn en het nog steeds balanceren is op een zeer dunne koord, dan vraag ik mij af hoe wij de situatie hier gaan kunnen controleren. Ik zie nu al een duidelijke verslapping van de discipline om sociale contacten te vermijden. Ik heb hier geen goed oog op.

Dirk Keunen, Maaseik

Progressief

Wat het indijken van de pandemie betreft neemt het risico op een nieuwe toename van de besmettingen en overlijdens toe. Of er een nieuwe golf komt zullen we ten vroegste over twee tot drie weken merken in de naakte cijfers. Langs de andere kant is er een verslapping in het respecteren van de bestaande regels vast te stellen, en niet alleen omwille van de sociale contacten. Volhouden zit niet altijd in onze natuur. Wat ik wel positief vind, is dat er nu daadwerkelijk appèl gedaan wordt op onze individuele verantwoordelijkheidszin. We moeten in onze geesten af van wat 'moet' en 'niet mag' om te komen tot 'ik neem zelf verantwoordelijkheid. Zo komen we zeer langzaam, maar progressief positief uit de wurggreep van dit virus, dit zal héél veel tijd en voortschrijdend inzicht vragen. Dit voorkomt ook dat we in een politiestaat terechtkomen.

Pieter Lievens, Destelbergen

Wie ontvangen we vanaf zondag weer op bezoek? Familie of vrienden? De versoepelde coronamaatregel roept heel wat controverse op.Beeld Bas Bogaerts

Lacherig doen

Deze crisis heeft mij geleerd dat veel mensen zonder enige schaamte de maatregelen aan hun laars lappen. Ze staan er niet bij stil dat die er zijn voor hun eigen bestwil, maar zien ze het als iets vervelends; een verbod. Wie tot een risicogroep behoort, zoals ik, die valt op veel vlakken uit de boot. Toch zijn wij tegen een te snelle versoepeling. Mocht iedereen zijn verantwoordelijkheid nemen, dan was er geen probleem en hield dit steek. Ik kreeg al meerdere uitnodigingen voor zondag en wordt er lacherig gedaan over het feit dat ik weiger. Er is op veel plaatsen ook niks voorzien voor mensen uit risicogroepen, waardoor in isolement blijven uiterst moeilijk wordt. Dat zou niet zo mogen zijn. Zo ben ik bijvoorbeeld verplicht om deze maand naar de autokeuring te gaan, wat ik niet zie zitten. Erg teleurstellend allemaal.

Eva Supply, Kortrijk

Sluizen

Het is naast de realiteit leven. Het virus is nog veel te actief. Er is geen controle mogelijk. De groep mensen die de regels omzeilen zal, is te groot en het wordt moeilijker gedisciplineerd te blijven door de sociale druk dat niet meer te doen. Het blijft een virus dat dodelijk kan zijn. Waarom meteen de sluizen zo ver open zetten? Controleerbaar zou zijn: mensen met heel kleine gezinnen (alleenstaanden bijvoorbeeld) twee of drie geregistreerde sociale contacten toelaten; of binnen de familie twee geregistreerde bijkomende contacten.

C. Janssen, Hulst

Even wuiven

Moeilijke maatregel, want beide grootmoeders zijn ook de contactpersoon voor de overgrootouders die in een zorgwoning en -tehuis wonen. Contact maken met de kleinkinderen geeft dus automatisch een groot risico eens die wzc ook terug opengaan. Wij gaan op Moederdag dus gewoon eens wuiven en praten op de stoep vanop een veilige afstand, in plaats van binnen aan tafel te schuiven. Hoe graag de grootouders en kleinkinderen dat ook zouden willen... Eigenlijk breken we harten door deze regel te laten passeren, maar het lijkt ons gewoon het veiligste.

Nancy Dexters, Hasselt

Afwachten

De maatregel is voorbarig en moeilijk te controleren. Je moet er dan van uitgaan dat deze vier mensen ook geen contact hebben met andere mensen. Niemand mag trouwens mijn gezin in hun bubbel toelaten, want wij zijn met vijf. Als we er nu zeker van konden zijn dat groepsimmuniteit ons zou beschermen, dan wel... Nee, wij blijven liever nog even in onze eigen bubbel. Zeker als binnenkort twee van de drie kinderen terug naar school gaan. Eerst eens zien wat dat geeft. Natuurlijk hunkeren wij ook naar echte sociale contacten, maar niet ten koste van onze gezondheid.

Mieke Vergauwen, Kalmthout

Genieten

Ik vind het een aangename versoepeling. De mensen die de maatregelen goed hebben opgevolgd verdienen het om nu hun eerste "echte" sociale contacten terug te hebben. De effectieve toepassing van de regel lijkt mij wel minder evident en duidelijk. Maar ik probeer er zelf niet zo over na te denken en ga mijn gezond verstand gebruiken. Ga ergens iemand bezoeken, of laat bezoek komen, en hou het daarbij.

Henri De Veene, Gent

Woorden!

Gegarandeerd woorden, in elk gezin. In het onze gaat het altijd goed, iedereen is relaxed en lief voor elkaar. Maar nu! Mijn moeder van 82, mijn schoonouders van 65+, het liefje van mijn puberzoon, de beste vriend van mijn man die net alleen kwam te staan en dus wel wat steun kan gebruiken, het koppel en hun dochter waarmee we al jaren close zijn: wat voor verscheurende keuzes zijn dat? Voor mij hadden ze de regel mogen beperken tot alleenstaanden, maar niet voor gezinnen. Of in de gezinnen beperken tot de vriendjes van de kinderen als die niet naar opvang of school kunnen.

Leen Cluyts, Antwerpen

Elke dag moeder

Ik heb 4 kinderen, 9 kleinkinderen en ik kan onmogelijk kiezen. Alleen mijn kinderen laten komen en hun gezin achterlaten? Dan mogen ze ook nergens anders op bezoek. Ik kies niet, ik laat alles zoals het is.

Marleen Deroo, Roeselare

Burgerzin?

De maatregel is heerlijk, maar gevaarlijk. Ik geloof niet in de burgerzin van mijn landgenoten.

Philip Rousselle, Sint-Truiden

En maar hopen

Een mooie eerste aanzet die mensen toch wat perspectief biedt, in het bijzonder de gezinnen, maar als single die altijd vermeden heeft in hokjes te leven, wacht ik gewoon af welke maatregelen nog versoepelt zullen worden. Tot dan zeg ik uiteraard geen neen als iemand me in een bubbeltje uitnodigt, maar ik kan niet kiezen voor één enkele bubbel. Dat is de grootste moeilijkheid. Ik hoop dus geen boete te krijgen als ik gesprekken aanga met verschillende mensen uit verschillende bubbels.

Peter Braet, Kieldrecht