camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Met twintig kleuters in de noodopvang kan, maar kleuterscholen heropenen niet.  Hollandse Hoogte / Rob Voss

265.000 kleuters terug naar school? Voorlopig onveilig én ondoenbaar

Minstens tot en met 31 mei moeten de ouders van de 265.000 kleuters in ons land niet hopen op een terugkeer naar school. En ook nadien blijft het bang afwachten of er wel een heropening komt, want virologen staan op de rem.

Het viel op tijdens de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad gisteren: geen woord over het lot van de 265.000 kleuters in ons land. Tot eind van de maand blijft het bij de versoepeling die eerdere deze week bekend werd gemaakt. Concreet: noodopvang voor maximaal twintig kleuters in één ruimte, enkel geldig voor ouders die niet langer kunnen telewerken of in de zorgsector werken.

Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) wil de kleuterscholen liefst vandaag al heropenen, maar zegt door de experts van GEES tot inzicht te zijn gedwongen. Professor Infectieziekten Erika Vlieghe, voorzitster van de exitstrategen, wijst op het “stap per stap”-principe.

Risico’s

Marianne Coopman van het Christelijk Onderwijzersverbond zegt dat het door de virologen mee uitgerolde draaiboek gevolgd moet worden. Ze spreekt van een samenspel van veiligheidsrisico’s. “De heropening moet veilig én doenbaar zijn”, zegt ze. “In een normale situatie met pakweg 25 kleuters is het al puzzelen om alles geregeld te krijgen. Nu, in coronatijden, zit je met een beperkt aantal wasbakken, met smalle gangen, met lesmateriaal dat verplaatst moet worden, met kleuters die samen spelen op speeltuigen en samen eten, met ouders die hun kleuters brengen en afhalen en door de schoolpoort gaan. Vaak lopen ook de leerlingen van de lagere school daar nog eens tussen. Dat zorgt allemaal voor extra risico’s.”(phu)