Wouter Van Besien (Groen). © BELGA

Links Antwerpen praat over samenwerking, maar nog geen sprake van kartel

De linkse oppositie in Antwerpen wil met een sterk verhaal voor de dag komen om de N-VA van burgemeester Bart De Wever in 2018 van de troon te stoten bij de gemeenteraadsverkiezingen.

PVDP

Een politieke samenwerking tussen sp.a, Groen en PVDA in Antwerpen is er nog niet, laat staan dat er sprake is om samen met één lijst op te komen. Maar achter de schermen wordt er wel druk gewerkt aan wat voorlopig een nieuwe progressieve beweging heet. “Daar zijn we al een tijd mee bezig. We merken dat er in Antwerpen op alle niveaus bewegingen ontstaan die op hun eigen manier met politiek bezig zijn. Van een ouderraad op school tot een buurtvereniging”, zegt de Antwerpse sp.a-voorzitter Tom Meeuws.

© Joris Herregods

Toch sluit Meeuws niet uit dat een beweging van deze mensen uiteindelijk de basis vormt om naar de kiezer te stappen bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. “De ideeën die deze mensen hebben over de toekomst van Antwerpen zijn bruikbaar. Vroeger zei men over een actiecomité al snel dat ze last hadden van het nimbysyndroom ofwel ‘niet in mijn achtertuin’. Vaak blijkt echter dat deze mensen oprecht bekommerd zijn om hun stad.”

Graag met Groen

Dat de sp.a niet weigerachtig staat tegenover een politieke samenwerking met Groen is bekend. “Dat geniet onze voorkeur. Maar tegelijkertijd is dat niet waar we op dit moment mee bezig zijn. We werken vooral aan die beweging van mensen die het anders willen in Antwerpen. Ik stel vast dat verandering tegenwoordig gelijk staat aan mensen vanuit Puurs importeren om hier op een lijst te komen staan. Wij denken dat er in Antwerpen genoeg mensen zijn om dat te doen.”

© BELGA

Groen is voorlopig niet geneigd om in te gaan op het aanzoek van sp.a. Wouter Van Besien (Groen) heeft al herhaaldelijk gezegd dat over een eventueel kartel pas in september van volgend jaar wordt beslist. Het idee van een brede burgerbeweging daarentegen kan ook bij Groen op steun rekenen.

Geen Stadslijst

De PVDA van Peter Mertens is explicieter over een samenwerking en is een kartel met sp.a genegen. “We zijn blij dat we in ieder geval met elkaar praten en ik denk dat samenwerken met de sp.a een logische stap kan zijn. We delen nu al over veel onderwerpen dezelfde mening.”

© BELGA

Peter Mertens ziet ook dat er in Antwerpen een progressieve beweging op komst is. “De vakbonden maar ook organisaties zoals Ringland en Ademloos willen graag dat het anders wordt in Antwerpen, maar voelen er weinig voor om zelf met een lijst te komen. Een links kartel zou hen daarbij kunnen helpen.”

Voorlopig blijft het echter bij verkennen en praten. Een Stadslijst, zoals sp.a die in 2012 met CD&V had, komt er niet.

Open Vld zoekt Antwerps kopstuk

© Photo News

Bij Open Vld in Antwerpen is het nog lang niet duidelijk wie in 2018 de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen gaat trekken. De kans dat dit opnieuw Annemie Turtelboom wordt is klein.

De gedoodverfde kandidaat voor die rol is de Antwerpse staatssecretaris Philippe De Backer. Enkele maanden geleden schoof Annemie Turtelboom haar partijgenoot nadrukkelijk naar voren als dé man om de lijst te trekken in Antwerpen.

Maar zover is het nog niet. Dinsdag schreef de krant De Morgen dat Philippe De Backer niet langer interesse zou hebben om de liberale lijst te trekken. Volgens sommige van zijn partijgenoten zou hij weinig zin hebben om tussen de clash tussen burgemeester Bart De Wever (N-VA) en Kris Peeters (CD&V) in te gaan staan.

Geen commentaar

Philippe De Backer is schaars met zijn commentaar, om niet te zeggen dat hij de lippen stijf op elkaar houdt. “Ik ga hier niets op zeggen. Daarvoor is het nu nog veel te vroeg”, reageerde hij gisteren.

Het lijkt erop dat De Backer nog niet helemaal uit beeld is om de lijst te trekken in 2018, maar dat de animo niet groot is.

Ondertussen zit Open Vld wel met een probleem in Antwerpen. De kopstukken voor N-VA en CD&V zijn bekend. En ook de linkse oppositie plant ieder voor zich of samen een offensief voor de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen.

Turtelboom en Marinower

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen schoven de liberalen hun boegbeeld Annemie Turtelboom naar voren. Die moest daarvoor van Puurs naar Antwerpen verhuizen. Een echt succes werd dat niet.

Behalve Turtelboom heeft de partij in Antwerpen met Claude Marinower nog een schepen in het bestuur. Maar verder dan deze twee gaat de liberale aanwezigheid op het stadhuis niet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER