Geheime stemming in Senaat draait op sof uit: geen kandidaat haalt tweederdemeerderheid voor voordracht Grondwettelijk Hof

© BELGA

Noch Zakia Khattabi, noch Cécile Thibault heeft vrijdag een tweederdenmeerderheid gehaald bij de geheime stemming voor de voordracht van een rechter bij het Grondwettelijk Hof. zo bleek bij de telling van de stemmen. Er volgt nu een nieuwe geheime stemming.

blg

In totaal namen 59 senatoren deel aan de geheime stemming. Er waren 20 blanco of ongeldige stemmen. Van de 39 geldig uitgebrachte stemmen waren er 28 voor Zakia Khattabi en 11 voor Cécile Thibault. Geen van de kandidaten haalde dus de vereiste 40 stemmen.

Daarop stelde senaatsvoorzitter Sabine Laruelle een herstemming voor. Ecolo-fractieleidster Hélène Ryckmans vroeg een schorsing om de leden van haar fractie te raadplegen, aangezien haar fractieleden door de afstandsregels in een andere zaal de zitting volgen.

Haar collega’s van N-VA en Vlaams Belang, Karl Vanlouwe en Guy D’haeseleer verzetten zich daartegen omdat een lopende stemming niet onderbroken kan worden. Dat leidde tot een bits proceduredebat. Toen dat eindelijk afgelopen was, was Ryckmans reeds terug van het overleg met haar fractiegenoten, zodat de nieuwe geheime stemming gewoon kon doorgaan.

Het ziet ernaar dat Khattabi zich niet opnieuw kandidaat zal stellen. In een lange Facebook-post hintte ze naar een terugkeer naar het parlement.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen