Proces begonnen rond dodelijk ongeval met torenkraan in Nieuwpoort: "Kraanbedrijf heeft fouten gemaakt"

In Veurne is het proces begonnen rond het dodelijke ongeval met de torenkraan in Nieuwpoort, ruim 2 jaar geleden. De torenkraan viel omver tijdens een storm en belandde op 2 flatgebouwen. Een vrouw uit Marke, bij Kortrijk, kwam om. Volgens het Openbaar Ministerie draagt het Izegemse bedrijf dat de kraan verhuurde de volle verantwoordelijkheid.

Terug naar 27 december 2017. In de vooravond steekt een fikse storm op. Waar de windsnelheden rond 16.00 uur nog amper 36 kilometer per uur bedragen, lopen die snel op tot 80 kilometer per uur met een piek van 103 kilometer per uur. In de Meeuwenlaan in Nieuwpoort staat een grote torenkraan aan een werf waar een nieuw appartementsgebouw wordt neergepoot. Een maand eerder waren er al problemen met de kraan en werd er ingegrepen. Ook die avond zijn verschillende bewoners er getuige van dat de kraan gevaarlijk staat te wiegen in de wind.

Om 17.48 uur gebeurt het ondenkbare en valt de kraan om. De grote giek van de kraan roteert om zijn as en beschadigt vooral de bovenste verdieping van residentie Morgenzon. De tegengiek, waaraan zware betonnen tegengewichten hangen, roteert ook. Verschillende ballasten van meerdere tonnen zwaar ploffen neer op residentie Mosselbank. De schade is enorm. Op de 10e verdieping zitten een 73-jarige vrouw en haar man uit Marke televisie te kijken. Hun appartement wordt volledig doorboord. De vrouw sterft ter plaatse en de man moet door de brandweer bevrijd worden. Hij raakt zwaargewond.

7 appartementen van residentie Mosselbank zijn volledig verwoest, nog een 10-tal andere zwaar beschadigd. Het mag een geluk heten dat veel bewoners toen niet aanwezig waren of er vielen veel meer slachtoffers. Op de begane vloer raakten nog 2 mensen lichtgewond toen hun auto op de stabiliteitsvoet van de kraan botste.

Kraanbedrijf in de fout

Er volgde onmiddellijk een groot onderzoek en dat leidde vandaag, 2,5 jaar na de feiten, tot een groot proces. Daarop zijn in totaal 26 burgerlijke partijen aanwezig. Er zijn 4 beklaagden: kraanbedrijf Neremat uit Izegem, dat de kraan leverde aan het bouwbedrijf dat het appartementsgebouw neerpootte. Ook de gedelegeerd bestuurder van dat bedrijf is gedagvaard, net als 2 werknemers. Het gaat om de man die de werf voorbereidde en de man die de torenkraan ter plaatse monteerde.

Volgens het Openbaar Ministerie is het duidelijk dat er een ernstig gebrek aan voorzorg was bij het kraanbedrijf. Uit onderzoek van de deskundige bleek dat de giek, de horizontale "arm" van de kraan,  niet kon meebewegen met de wind en zelfs tegen de windrichting in stond. De kraan die er stond kon ook maar windpieken aan tot 110 kilometer per uur en dat volstaat niet in Nieuwpoort. Het kraanbedrijf had dat moeten weten. "Zij zijn de specialisten ter zake en enkel zij bepalen welke kraan geleverd wordt", zegt het Openbaar Ministerie.

(Lees voort onder de foto) 

Radio 2

Lichte straffen gevraagd

Er werd voor 3 beklaagden een straf gevraagd. Maar die straffen zijn licht. Voor het kraanbedrijf werd een geldboete van 8.000 euro gevraagd, eventueel met uitstel. Voor de zaakvoerder werd een minimale sanctie gevraagd. Hij was verantwoordelijk voor zijn personeel, maar gaf hen geen richtlijnen mee en beval geen opdracht voor een windstudie. Ook voor de werfvoorbereider werd een minimale sanctie gevraagd. Hij voerde de geleverde contracten uit, maar stelde zich geen enkele vraag over de eigenaardigheden van de werf zelf. Volgens het Openbaar Ministerie was hij veel te nonchalant. Voor de monteur ter plaatse vroeg het Openbaar Ministerie de vrijspraak. Er kon niet worden aangetoond dat hij fouten had gemaakt.

Meest gelezen