Direct naar artikelinhoud
Evenementen

Ook festivalzomer 2021 op de helling? ‘Daar kunnen heel snel broeihaarden ontstaan’

Tomorrowland 2019. Moeten we nog meerdere zomers wachten eer we zulke beelden opnieuw zien?Beeld TML

De kans is groot dat we ook in de zomer van 2021 op anderhalve meter moeten leven. Volgens epidemioloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) valt er veel op te lossen met mondmaskers en handgels, maar blijven festivals amper beheersbaar. Wat als we een tweede festivalloze zomer krijgen? Is het dan over and out voor onze festivalcultuur?

“Je moet oppassen dat je geen valse hoop geeft, het perspectief zal eerder eind 2021 zijn.” Volgens epidemioloog Pierre Van Damme zal het nog zeker tot dan duren voordat we van het coronavirus verlost zijn. Dat zei hij afgelopen weekend bij VTM Nieuws, en maakte hij maandag nog concreter in De Standaard: “De festivals worden moeilijk.”

“Zulke massabijeenkomsten zijn amper beheersbaar”, legt hij ons uit. “Festivals zullen mijns inziens ook volgend jaar dus niet kunnen onder de klassieke omstandigheden: namelijk het samenbrengen van grote massa’s, waar onder meer het respecteren van afstandsregels moeilijk af te dwingen is. Daarom raad ik de sector aan om met voorstellen te komen die een risk assessment inhouden: wat is haalbaar, met kleinere aantallen, met beschermingsmiddelen, enzovoort. In feestomstandigheden wordt dat moeilijk. Op terrassen en zelfs vliegtuigen is afstand houden en contact tracing haalbaar. Maar een festival is een context waar heel snel een broeihaard kan ontstaan. Vanuit het standpunt van de contactopsporing moet het haalbaar en opspoorbaar zijn, dat is finaal de grote bezorgdheid.”

De grote festivals als Rock Werchter, Pukkelpop en Tomorrowland willen niet op de zaken vooruitlopen. “Laat ons de komende maanden de tijd nemen om dit met gespecialiseerde instanties en overheden te bekijken”, klinkt het bijvoorbeeld bij Frederik Luyten, woordvoerder van Pukkelpop.

Knuffelen

“Ik begrijp dat de grote spelers nu niet reageren”, zegt Peter Decuypere, auteur van Holy Trinity Events en consultant bij Event Flanders. “Momenteel heerst er een opbod in doemdenken, er is niemand die een zodanige glazen bol heeft dat hij het verloop van deze pandemie kan voorspellen. Dus wat moeten organisatoren dan zeggen? Dat ze nu al weten dat ze dan failliet zullen gaan?”

Dat het financieel spannend zal worden, staat buiten kijf. Decuypere: “Maar ik heb nog geen enkele speler horen zeggen – groot noch klein – dat ze na deze zomer de boeken zullen moeten sluiten. Dankzij maatregelen als technische werkloosheid hebben zij speling zodat de schok iets minder heftig is. Maar dat ze een klop zullen krijgen, spreekt voor zich. En het is mooi te zien dat de hele sector om te overleven nu in dezelfde richting kijkt. De eventbranche heeft zich beter georganiseerd, zodat hij ook gehoord wordt.”

Al blijft die sector de moeilijkste om in te passen in een nieuwe manier van samenleven, toch zolang er geen vaccin ontwikkeld is. In normale omstandigheden kan dat tot tien jaar duren. “Bij dit vaccin kan je tal van dingen versnellen, maar dan nog moet je bepaalde stappen doorlopen zoals dierproeven en het testen op mensen, voordat er werkelijk een vaccin is”, zei professor Van Damme bij VTM. “En dan moet 60 tot 70 procent van de mensen worden ingeënt, op wereldschaal. Dat uitrollen en eerlijk verdelen, wordt de nieuwe uitdaging. En daar moeten we vandaag aan beginnen. Want als ik zie wat gebeurd is met de verdeling van mondmaskers in de wereld, dan houd ik mijn hart vast.”

Voorlopig blijven alle massa-evenementen verboden tot en met 31 augustus 2020. “Maar laat ons vooral voorzichtig zijn met doemdenken”, besluit Decuypere. “In maart leefden we in de wetenschap dat kinderen hun grootouders niet mochten knuffelen, gisteren zag ik beelden van exact dat. Onze kennis van dit virus wordt elke dag groter, de bijbehorende maatregelen veranderen constant. En uiteindelijk wil iedereen niet liever dan elkaar weer vastpakken en gewoon samenzijn. Ook op festivals.”