Direct naar artikelinhoud
Cycloon

Verdreven door de cycloon, maar de opvanglocaties zitten in India en Bangladesh door corona al vol of eerder vol

Een vrouw zit in een opvangcentrum in de Indiase deelstaat Odisha, terwijl de cycloon Amphan op het land afstormt.Beeld EPA

Een zware cycloon is woensdag op de kust van India en Bangladesh afgestormd en raast nu door de binnenlanden. De afgelopen dagen zijn in allerijl ruim 2,6 miljoen mensen geëvacueerd. Dit onder extra moeilijke omstandigheden vanwege het coronavirus. De cycloon, Amphan genaamd, heeft in beide landen inmiddels aan zeker vijftien mensen het leven gekost.

Het is onder alle omstandigheden een uitdaging om miljoenen mensen te verplaatsen als de regen al naar beneden stroomt en de wind aan alles trekt. Maar nu moeten de reddingswerkers in India en Bangladesh er ook nog eens voor zorgen dat iedereen zoveel mogelijk afstand houdt.

Voordat de cycloon aan land kwam, was hij afgezwakt naar windsnelheden van 155 tot 170 kilometer per uur. Dat is nog steeds genoeg om de sloppenwijken volledig te vernielen en het zeewater tot 25 kilometer landinwaarts te stuwen, waardoor steden (inclusief de Indiase stad Kolkata) overstromen.

Een man bedekt zichzelf met plastic om zich tegen de regen te beschermen in de Indiase deelstaat Orissa.Beeld AP

Kokosbomen schudden hevig heen en weer en elektriciteitsmasten lagen in splinters op de straten van Kolkota, terwijl de regen neersloeg op vissersdorpen en de rivieren stegen. Duizenden woningen zijn verwoest en rivieroevers zijn weggeslagen.

In de regio wonen 58 miljoen mensen, waaronder zeer kwetsbare gemeenschappen: de straatarme vissers van de moerasdelta Sundarbans en meer dan een miljoen Rohingya-vluchtelingen die op elkaar gepakt zitten in vluchtelingenkampen in Cox Bazaar in Bangladesh.

Geëvacueerde kinderen dragen maskers vanwege het coronavirus.Beeld AP

Uit de oostelijke Indiase deelstaten West-Bengalen en Odisha werden de afgelopen dagen bijna een half miljoen mensen geëvacueerd, en in buurland Bangladesh meer dan 2 miljoen. Een probleem is wel dat een groot deel van de normale opvangcentra (er komen vaker cyclonen en overstromingen voor in het gebied), nu vol zit met mensen die in quarantaine moeten. Vanwege het coronavirus zitten de locaties waar inwoners nog wel naartoe kunnen veel eerder vol, omdat ze afstand moeten houden.

Inwoners proberen de rivieroevers te versterken voordat de cycloon aan land komt.Beeld Reuters