Ros Beiaard blijft op stal, maar mensen dansen samen op Grote Markt

© svl

De tienjaarlijkse Ros Beiaardommegang in Dendermonde, die door het coronavirus niet kon uitgaan zondag, heeft toch voor drukte gezorgd. Op de Grote Markt kwamen duizend mensen bij elkaar om te dansen en te zingen. “Dit is niet goed te praten”, zegt viroloog Marc Van Ranst.

Stef Van Overstraeten en Guy Stevens

Op de Grote Markt en in de straten van Dendermonde én de deelgemeenten weerklonk zondag om 14.30 uur het Ros Beiaardlied. De pijnders (dragers van het Ros, nvdr.) hadden daartoe opgeroepen. Op de Grote Markt troepten ruim duizend mensen samen, rekening houdend met de social distancing. ““Een beetje met een dubbel gevoel”, zegt Bram De Wilde. “We beseffen allemaal maar al te goed hoe belangrijk het is om de maatregelen goed na te leven maar zondag wrong het een beetje. Iedereen keek tien jaar uit naar het Ros Beiaard en om dat dan zomaar voorbij te laten gaan, is heel moeilijk. Ondanks dat het toch een beetje aanvoelde als een volksfeest en we ons weer konden verenigen als echte Dendermondenaren, werden de maatregelen goed nageleefd en bleef iedereen in zijn ‘bubbel’.”

LEES OOK. Ook al blijft Ros Beiaard op stal: Straten vol vlaggen, markt vol mensen

Die beelden riepen veel vraagtekens op. Want in coronatijden met veel mensen samentroepen op die Grote Markt lijkt niet helemaal te stroken met de maatregelen van de overheid, zelfs al gebeurde dat met aandacht voor ‘social distancing’ en stonden de mensen dus ver genoeg uit elkaar. “Die mensen hebben daar natuurlijk enorm naar afgeteld”, zegt viroloog Marc Van Ranst. “Ik heb zelf meegedaan, want mijn familie is van daar. Ik snap de symboliek dus volledig. Maar het is gewoon dom om daar met zoveel mensen te gaan staan.”

Het belang van de ommegang is niet te onderschatten voor inwoners van Dendermonde. “Je hebt corona en dan staat het paard daar nog veel trappen boven. Dit is van staatsbelang, mensen kunnen daar emotioneel van worden. Maar zelfs al is het maar één keer om de 10 jaar: dit is niet goed te praten.”

Mondmaskers

Bij VTM Nieuws ging ook epidemioloog Pierre Van Damme in op de beelden. “Dit is niet wat we graag zien”, zei hij. “Dit is een vorm van samenscholing. Je voelt wel dat de mensen weten dat ze afstand moeten houden, maar dan had ik verwacht dat ze wel een mondmasker zouden dragen, als gulden middenweg. Als we dit vaker gaan zien, bijvoorbeeld aan de kust, zullen we het dragen van een mondmasker moeten verplichten op straat en in grootwarenhuizen.”

De burgemeester van Dendermonde, Piet Buyse (CD&V), vindt dat alles goed is verlopen en zag niets verkeerds gebeuren. “Ik ben zelf ook buitengekomen en heb samen met mijn buren op veilige afstand van elkaar het lied gezongen”, zegt Buyse. “Dit is een heel emotionele dag en iedereen begrijp dat de Ommegang niet kan plaatsvinden, maar toch wilde elke inwoner vandaag wel iets doen. Vandaar de vlaggen en het zingen van lied. Ik heb gezien dat die oproep veel succes heeft gehad. En inderdaad, op de Grote Markt verzamelden heel wat inwoners, maar ik ken mijn markt en het waren er zeker geen 1000.”

Bubbel

Buyse ontkent met klem dat de regels van social distancing niet werden gerespecteerd. “Ik heb de nieuwsreportages gezien, op VTM en bij de VRT. Je ziet daar toch ook een verschil in benadering. Men overdrijft in het ene nieuws dat er sprake is van 1.000 deelnemers, en het klopt niet dat de regels van social distancing werden overtreden. Ja, sommige mensen stonden dicht bij elkaar, maar dat was in hun bubbel, zoals ze ook samen wandelen door de winkelstraten of in de parken of op de dijk. Je mag als bubbel elkaar ook een knuffel geven of vastpakken. En wie niet in de bubbel zit, hield afstand. Mijn eigen dochter was daar met mijn kleinkind, dat is een gezin, die mogen dicht bij elkaar staan. Ik zie hier het probleem niet. Er was een enorme discipline zelfs. Het was een mooi, emotioneel moment, een echt ‘wij-gevoel’, een verbindend iets waar ik geen probleem van maak. We hebben ook geen oproep gedaan om te verzamelen. Er zijn aanvragen gekomen om georganiseerde dingen te doen vandaag, en die hebben we allemaal afgeketst.”

De politie hield ook een oogje in het zeil. “De politie was aanwezig”, besluit Buyse. “Ze hebben gepatrouilleerd en het was druk in de stad, maar er zijn geen problemen gesignaleerd. Een keer heeft men moeten vragen om een muziekinstallatie stil te leggen waar iets te veel mensen verzamelden, maar voor de rest was er geen last. Alles is veilig verlopen, net zo veilig als wanneer mensen samen wandelen of shoppen. De regels werden gerespecteerd en ik verwacht me niet aan verdere problemen rond deze dag.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen