Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Terrassen openen in Madrid en Barcelona, vanaf juli opnieuw toeristen welkom

Inwoners van Barcelona genieten van een terrasje in de schaduw van de Sagrada Familia.Beeld AFP

In Spanje zijn vandaag de coronamaatregelen versoepeld in de zwaarst getroffen gebieden. Onder meer in Madrid en Barcelona mochten de terrassen van bars en restaurants weer open, weliswaar onder voorwaarden.

Voor het eerst sinds op 14 maart Spanje in lockdown ging, mogen de Spanjaarden weer afspreken in groepen van tien personen. Ook kunnen ze weer een terrasje doen, al mogen de bars en restaurants maar op halve capaciteit open.

In de gebieden die het zwaarst getroffen werden door het coronavirus, zoals de hoofdstad Madrid en de regio Catalonië, mochten mensen wekenlang hun huis of appartement niet uit. Op plekken waar mensen geen 2 meter afstand kunnen houden, is het dragen van een mondmasker verplicht, zelfs voor kinderen. Vanaf 7 juni, wanneer de noodtoestand afloopt, zal die verplichting wegvallen.

Vanaf 1 juli zijn ook toeristen weer welkom. De huidige quarantaineverplichting geldt dan niet meer, liet de regering weten. Nu moeten buitenlandse reizigers die Spanje binnenkomen nog twee weken verplicht in quarantaine. Het toerisme is goed voor ongeveer 12 procent van het bruto binnenlands product. In 2018 bezochten circa 90 miljoen toeristen het land.

De Spaanse regering overlegt wel nog met landen waar veel toeristen vandaan komen. Spanje wil vooral afspraken maken over vliegreizen en over controlemaatregelen bij vertrek en aankomst. Het zou volgens minister van Financiën María Jesús Montero het gemakkelijkst zijn als de Schengenzone hier gezamenlijk een regeling voor treft.

Het coronavirus eiste in Spanje 28.752 levens, 235.772 mensen raakten besmet. Het aantal dagelijkse overlijdens zakte de voorbije week tot onder de honderd.