Direct naar artikelinhoud
Kunst

In opspraak gekomen MSK-directrice Catherine De Zegher op pensioen

Catherine De Zegher.Beeld BELGA

Catherine De Zegher, de voormalige directrice van het Gentse Museum van Schone Kunsten (MSK) die in opspraak kwam na controverse rond de echtheid van Russische kunst van het echtpaar Toporovski, is begin deze maand op pensioen gegaan. Dat meldt het kabinet van Gents schepen van Personeel Bram Van Braeckevelt (Groen) maandag. 

De Zegher werd aan de kant geschoven nadat het Gentse MSK internationaal gezichtsverlies had geleden omdat het kunst van het controversiële Russische koppel had tentoongesteld. De onderzoeksrechter in Gent liet hen eind vorig jaar aanhouden voor heling, witwassen, oplichting en schriftvervalsing. Het echtpaar werd in verdenking gesteld, dat gerechtelijk onderzoek loopt nog.

Lees ook: Geschorste MSK-directeur: “Russische schilderijen zijn niet vervalst”

De stad Gent startte een interne tuchtprocedure, maar omwille van de inbeslagname van stukken door het parket kon het interne tuchtonderzoek niet ten gronde worden voortgezet. De Zegher, die vastbenoemd was, werd nooit ontslagen of leed geen loonverlies.

De tuchtprocedure die tegen haar werd ingesteld is door het pensioen de facto beëindigd. “Om de belangen van de stad en MSK te kunnen blijven verdedigen, stelde stad Gent zich eerder al burgerlijke partij in de zaak”, klinkt het maandag. “Dat onderzoek is momenteel nog aan de gang, wij wachten de uitkomst af.”