.
Volledig scherm
. © Getty Images

Uitstel voor ene bouwnorm, snellere verscherping voor andere

Woon.De Vlaamse regering heeft enkele belangrijke bouwnormen aangepast. Zo komt er uitstel voor het verlagen van het S-peil, dat de bescherming tegen hitte en koude uitdrukt, maar voor en hogere bouwkost zorgt. Bij verregaande renovaties wordt het E-peil, dat het energieverbruik beoordeelt, sneller verscherpt naar 60. Dat meldt de krant De Standaard.

7 reacties

  • Jan Van de Velde

    4 jaar geleden
    Bouw met kleine ramen aan de zonzijden en hou de zon buiten aan de buitenkant. Gebruik isolerende materialen met de geringste warmtedoorslag voor de bouwschil zoals leem, hennepkalk en Ytong. Gebruik natuurlijke ventilatie zoals in een termietenhoop. Gebruik de stroom van uw zonnepanelen om zo nodig te koelen als de zon schijnt en versterk de ventilatie 's nachts.
  • dirk andelhofs

    4 jaar geleden
    Weeral een gemiste kans. Ik woon nu bijna 20 jaar in een woning met E-peil van -11 (min 11). Het huis is koel in de zomer en warm in de winter. Het huis bouwen was de beste investering ooit wegens nu reeds 20 jaar geen energiefactuur. Het huis is ook perfect gezond door gebruik van natuurlijke bouwmaterialen. Heel erg jammer dat het bij onze politici en hun adviseurs aan kennis ontbreekt om de juiste beslissingen te nemen.
  • Davy Geysens

    4 jaar geleden
    Vlaamse nieuwbouw vandaag de dag: stenen blokkendozen op elkaar gestapeld en met grote glaspartijen, waar je nauwelijks lucht in krijgt wegens overdreven geïsoleerd. Lijkt me werkelijk de hel om in te wonen. Door overdreven isolatie kan de warmte ook moeilijker weg tijdens hitteperiodes wanneer het in je huis zit, dus zonder airco in de zomer bijna niet leefbaar. Geen enkel van dit soort huizen lijkt ook gordijnen of rolluiken te hebben. Waarschijnlijk exhibitionisten dus die in zoiets wonen...
  • Koen Meeusen

    4 jaar geleden
    In 2012 gestart met een nieuwbouw, in 2014 erin getrokken. Epeil is 47. Ben ook maar een gewone werkmens. Dat lukt hoor...
  • piet devlieger

    4 jaar geleden
    Het moet toch een leuk leven zijn als je zo dik betaald niets omhanden hebt en dan voor de fun wat regeltjes kan verzinnen. Niet betaalbaar voor de burger ? Ons probleem toch niet ?