Direct naar artikelinhoud
ColumnDM zapt

Hij twittert met de capslock-toets resoluut ingedrukt, en zijn berichten komen recht uit hart en onderbuik

Danny VLX op Twitter, al dan niet fictieve twitteraar met een groot wtf-gehalte.Beeld rr

Ronald Meeus zet deze week in DM Zapt de blik op oneindig. Vandaag: een mysterieuze twitteraar die de onderbuik een stem geeft.

Het is mijn allervurigste hoop dat de mens achter Danny VLX, een Twitter-profiel met bijna vijfduizend volgers, effectief Danny heet, oud-ambtenaar is, fervent visser, vrouwenliefhebber, eigenaar van een trouwe viervoeter, en fiere grootvader van Kenji, Kenzo, Dilara en Deborah. En mocht hij niet echt bestaan, dan ben ik blij dat iemand hem heeft uitgevonden.

De mens – of toch tenminste zijn Twitter-feed – is een hilarische hyperbool van hoe de doorsnee-Vlaming zich gedraagt op sociale media. Minus dan de extreemrechtse simpelheid die een kleine maar al te mondige minderheid daaronder typeert. Maar hij twittert wel met de capslock-toets resoluut ingedrukt, en zijn berichten komen recht uit hart en onderbuik.

Alleen al de afgelopen weken gaf hij op een exquise manier af op mensen die denken dat ze goed Italiaans spreken en dat dan ook moeten tonen in een pizzeria in hun buurt (“DOE FUCKING NORMAAL ZEG”). Hij stelde VTM Nieuws voor om live op televisie een boksmatch te organiseren tussen Dries Van Langenhove en Marc Van Ranst. En deze: als de partij Groen een medewerker ontslaat, is dat dan “EEN AFREKENING IN HET MILIEU?”

Het ‘wtf gast’-gehalte in zijn berichten is meestal hoog, maar iedereen heeft hem uitzonderlijk graag op Twitter. Meer nog: ergens ben ik bang dat ik met dit stuk een van de best bewaarde geheimen van het Vlaamse Twitterverse voor de leeuwen gooi, en voel ik de boze blikken van andere twitteraars al in mijn nek priemen.

Het zijn niet alleen de grappen die @vlxdanny onweerstaanbaar maken. Het is de consistentie van zijn verhaal. Zijn Twitter-feed is een staaltje social media storytelling waar al die jonge, gretige creatives die onze reclamebureaus bevolken nog een aardig puntje aan kunnen zuigen.

Voorbeeld: hij woont in Aarschot. Dat zegt niet alleen de locatiebepaling van zijn profiel, maar dat laat hij ook geregeld doorschemeren in zijn tweets – daarbij niet zelden de draak stekend met inwoners van Diest, een naburige Vlaams-Brabantse provinciestad. Hij houdt van een goede knokpartij op café. Hij houdt níét van Anderlecht. En hij houdt zijn Twitter-pagina levend: soms gaan andere Twitteraars – geslaagd of niet – mee in de klucht, en komt hij snel met een hilarische riposte. Zoals die keer dat iemand hem, op een tweet waarin @vlxdanny de praat van een racistische mede-Vlaming persifleerde, antwoordde met “Uwe gebuur Mohammed is wel een goeie hè? Die wel?” Waarop hij terugkwam met “IK DOE DAAR OOK ALTIJD GOEIENDAG TEGEN DUS IK BEN GEEN RACIST”. De condition flamande, samengevat op de Twitterpagina van een gepensioneerde ambtenaar uit Aarschot. Of minstens iemand die daarvoor wil doorgaan.

En Danny, mocht het zijn dat je dit meeleest: AARSCHOT IS VEEEEL MARGINALER DAN DIEST MENNEKE!!! YOWKEEZZ.