© REUTERS

Donald Trump kan vliegende start maken als president dankzij beleid van Barack Obama

Lief is Donald Trump nooit geweest voor Barack Obama. De toekomstige president van de Verenigde Staten uitte veel kritiek op de man in het Witte Huis en noemde het economische beleid van Obama “een ramp”. Niets blijkt minder waar, zo blijkt nu.

vtvn

Wanneer Trump op vrijdag 20 januari zijn eed aflegt als de 45e president erft hij namelijk een economie die opnieuw enorm aan het groeien is. Na jaren van slechte cijfers en felle kritiek op het beleid van Obama kan Trump aan de slag met één van de sterkste economische basissen in de geschiedenis.

De Financial Times dook de statistieken in en ontdekte dat enkel George H.W. Bush (in 1992 na acht jaar Ronald Reagan) met een nog positievere balans kon starten dan Trump. Dit wordt gestaafd door een rapport van het Department of Commerce, waaruit blijkt dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal van 2016 sterker steeg dan gedacht. Dit jaar zou er zelfs een economische groei zijn van liefst 3,5%. Op Bush Senior en Jimmy Carter na ongezien bij een wissel van de macht.

Straffe cijfers

Zo erfde Obama in 2009 een economie die in elkaar aan het stuiken was, met jobverliezen tot 800.000 per maand. Acht jaar later is het werkloosheidscijfer het laagste sinds 2008, breken de beurzen record na record, en zit de huizenverkoop weer enorm in de lift.

Enkele grafieken van de Financial Times bewijzen het indrukwekkende economische parcours van Obama.

Bovenstaande grafiek vult de stelling aan dat de economie onder Obama weer positief aan het evolueren is, met een groei dit jaar van 3,5%. Enkel Jimmy Carter en George H.W. Bush begonnen met nog sterkere economische groeicijfers aan hun presidentschap.

© FT

De ‘Standard & Poor’s 500’ (S&P 500) is de beurs waarop de 500 grootste bedrijven van de NYSE en NASDAQ genoteerd staan. Tijdens de financiële crisis in 2008 kreeg die zware kloppen, maar sinds 2013 breekt de S&P 500 record na record. Teken van vertrouwen in de economie en het beleid.

© FT

Momenteel bedraagt de werkloosheid in de VS 4,6%. Slechts één president begon zijn termijn met een lager cijfer, George W. Bush in 2000 na acht jaar Bill Clinton. Obama begon als president met een werkloosheidgraad van 10%, een positieve evolutie dus van ruim vijf procentpunten. Enkel Ronald Reagan deed tussen 1982 en 1988 beter.

Valkuilen

Uiteraard is de economie van de VS niet vrij van valkuilen. Zo is de ongelijkheid in het land het hoogst sinds de jaren 20, voor de ‘Great Depression’ dus. De rijkste 1% bezit een steeds groter deel van het nationale inkomen, goed voor ruim één vijfde op dit moment. Bovendien is het gemiddeld inkomen van de armste 50% er sinds 1970 niet meer op vooruit gegaan.

Daarnaast erft Trump ook de grootste Amerikaanse schuld in de geschiedenis: 19 biljoen dollar. Bijna het dubbele van toen Obama er in 2009 aan begon. Als Trump zijn beloofde 550 miljard wil uitgeven en enkele belastingverlagingen wil doorvoeren, zal hij dus creatief moeten omspringen met zijn budget.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER