Jongetje (6) kritiek nadat hij 15 uur op ijskoud balkon moest staan: “Ouders zien ernst van de feiten niet in”

© Robin De Becker

Een jongen van zes jaar uit Sint-Joost-ten-Node verkeert donderdagmiddag nog altijd in kritieke toestand nadat hij urenlang in pyjama buiten op het balkon moest blijven staan. De ouders werden ondertussen aangehouden voor foltering van hun beide kinderen. “Ze zien de ernst van de feiten niet in”, aldus het parket van Brussel.

lbo, mtm, rdb

De jongen stond al vijftien uur lang in pyjama op het ijskoude balkon toen hij maandagavond het bewustzijn verloor, schrijft Het Laatste Nieuws donderdag. Hij stond op dat moment al van 5 uur ’s ochtends op het balkon. Zijn ouders hadden hem daar gezet als straf. De jongen had namelijk zelf eten gezocht in de keuken, en dat mocht niet.

“Omdat Jezus het zo wil”

In de loop van de avond werd het nog kouder dan overdag. De temperaturen zakten tot zo’n 3 graden. Volgens het parket van Brussel werden de kinderen zo behandeld omdat de ouders geloofden “dat Jezus het zo wil”.

“Het waren de ouders zelf die maandagavond rond 20 uur de hulpdiensten verwittigden”, zegt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. “Bij aankomst troffen de hulpdiensten het jongetje bewusteloos en onderkoeld aan. Het was hen ook meteen duidelijk dat het kind ondervoed was en tekenen van mishandeling vertoonde. Hetzelfde gold voor zijn tweelingzusje. Beide kinderen werden overgebracht naar het ziekenhuis en de jongen verkeert daar nog steeds in zeer kritieke toestand.”

“Moeder ziet realiteit niet onder ogen”

De speurders arresteerden de Franse moeder (31) en Belgische stiefvader (21) van de tweeling. Die laatste, Charles D.F., is een voormalig voetballer en zoon van de eerste zwarte schepen in Brussel. “Uit de ernst van de onderkoeling blijkt in ieder geval dat de jongen uren in de kou heeft gestaan”, aldus de parketwoordvoerster. “Beide ouders zijn door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst en in verdenking gesteld van het folteren van minderjarigen door hun ouders of een persoon die gezag over hen heeft. De stiefvader bekende de feiten, de moeder schijnt de realiteit niet onder ogen te kunnen zien, al ontkent ze de feiten op zich ook niet. Beide schijnen zich geen rekenschap te geven van de ernst van de feiten.”

Het parket vorderde voor beide kinderen een jeugdrechter, die de plaatsing in het ziekenhuis bevestigde. Het parket denkt er ook sterk aan om aan de jeugdrechter te vragen om moeder en stiefvader uit het ouderlijk gezag te ontzetten.

Niet ingeschreven

De stiefvader, Charles D.F., was ingeschreven op het adres in Sint-Joost-ten-Node waar het gezin woonde, maar noch de moeder noch de kinderen waren daar ingeschreven. Ze waren ook op geen enkel ander adres in België ingeschreven en beide kinderen liepen hier geen school. “Op die manier zijn ze waarschijnlijk volledig onder de radar gebleven”, aldus het parket. “We hebben alleszins geen weet van eerdere klachten bij politie of gerecht over kindermishandeling. Mogelijk zijn er meldingen geweest bij de hulpverlening maar dat moeten we nu verder onderzoeken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen