Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

▶︎ Zware rellen en plunderingen na dood van zwarte man in Minneapolis

Een brandende winkel in Minneapolis.Beeld AFP

In de Amerikaanse stad Minneapolis is een protest tegen de dood van een zwarte man, die bij politiegeweld om het leven kwam, zwaar uit de hand gelopen. Volgens lokale media zijn er rellen en plunderingen uitgebroken, waarbij een man is doodgeschoten. Op sociale media circuleren video’s van brandende gebouwen.

Video wordt geladen...

Bekijk hier de beelden:

De plaatselijke tak van CBS meldt dat de politie, te midden van de gewelddadige en chaotische protesten, opgeroepen werd voor een steekpartij. Ze troffen het slachtoffer aan dat nog overgebracht werd naar een ziekenhuis, maar daar overleed. Het is nog onduidelijk wat er precies gebeurd is, al stelden speurders een schotwonde vast. Mogelijk gaat het om een plunderaar die door een winkeleigenaar is neergeschoten. 

De onlusten braken uit in de nacht van woensdag op donderdag rond protesten over de dood van een 46-jarige zwarte man na brutaal politieoptreden, zoals te zien was op videobeelden. Het was de voorafgaande nacht ook al onrustig, maar de rellen waren de voorbije uren zo hevig dat burgemeester Jacob Frey de hulp heeft ingeroepen van de federale autoriteiten om met militairen de orde te herstellen. Tal van winkels in het zuidoosten van de stad zijn geplunderd en in brand gestoken en een politiebureau is belaagd door een woedende menigte.

Lees ook: Weer een zwarte man gedood, weer door een agent, weer is er protest

De 46-jarige George Floyd werd maandag door agenten bij zijn aanhouding tegen de grond gewerkt. Een agent hield hem in bedwang door minutenlang zijn knie op Floyds keel te drukken. De man zegt nog dat hij niet kan ademen, maar op videobeelden is te zien dat de agent van geen wijken wil weten. Floyd werd nog overgebracht naar het ziekenhuis, maar overleed daar.

President Donald Trump heeft gezegd dat het ministerie van Justitie een onderzoek is gestart naar de dood van Floyd. De agent die Floyd doodde en drie collega’s die ook betrokken waren bij de arrestatie zijn dinsdag ontslagen. Burgemeester Frey riep woensdag nog op tot vervolging van de dader. “Waarom zit de man die George Floyd vermoordde niet in de cel? Als u of ik dit had gedaan, zaten we nu achter de tralies.”

Ook in andere Amerikaanse steden, zoals Los Angeles en Memphis werd betoogd tegen het politiegeweld.