Dit staat bij onze gevangenen met oudjaar op het menu

© EDM

Het hele jaar door gaan ze gebukt onder krappe budgetten, maar op oud en nieuw gaan de gevangenissen in ons land toch een tikkeltje verder om alle gevangenen -wat ook hun verleden is- een feestelijk maal te bezorgen.

ehu

Er zijn maar twee regels in onze gevangeniskeukens: ze moeten driemaal daags eten serveren en het budget per gevangene mag niet hoger zijn dan 3,62 euro per dag. Toch mag het voor de feestdagen af en toe iets meer zijn. De chefs tonen zich van hun creatiefste kant, onderhandelen met hun leveranciers en zetten alles op alles om de 11.000 gedetineerden in ons land een goedkoop, maar toch feestelijk maal te bezorgen.

Het is vaak een hele klus om voor élke gevangene een aangepast diner te voorzien. Zo worden voor de gedetineerden in Andenne 100 normale maaltijden, 200 moslimmaaltijden, 90 vegetarische maaltijden en 20 ‘medisch aangepaste’ maaltijden voorzien.

Op het menu

Dat de gevangenen hun feestdagen niet op water en brood moeten doorbrengen, bewijzen de aangepaste menu’s. De gevangenis van Huy serveert op oudjaar een duo van Ardense patés. Op Nieuwjaarsdag is er wildstoofvlees met een peertje in veenbessensaus en denaardappeltjes. In Ittre brengt Nieuwjaar entrecôte in een sausje van boschampignons met frietjes. Als dessert is er daar ijsstronk.

De gevangenen van Bergen krijgen op oudjaar scholfilet met zalm als voorgerecht. Als hoofdgerecht krijgen de ze een haantje met ijsbergsla en frieten en als dessert is er liégeois. Op Nieuwjaar staat er eerst een champignonsoepje op het menu, gevolgd door vispastei en rundsgebraad met pommes dûchesse.

Cellen open

Sommige gevangenissen gaan nog een stapje verder. In Lantin bijvoorbeeld, worden in één vleugel de celdeuren gewoon opengezet. Een twintigtal gevangenen -uiteraard gaat het hier niet om de zware criminelen- mag er aan een lange tafel aanschuiven in het midden van de gang, of mag van cel tot cel gaan om wensen over te maken.

Alcohol

Alcohol is ten strengste verboden in Belgische gevangenissen en tijdens de feestdagen wordt er geen uitzondering gemaakt. In Andenne werd een tijdje alcoholvrij bier voorzien, maar dat had weinig succes. In Namen wordt wel frisdrank aan de gevangenen aangeboden: Fanta Lemon en Minute Maid.

“Sommige gevangenen proberen wel zelf alcohol te maken in hun cel”, verklaart een cipier aan de krant La Meuse. “Ze verzamelen brood -voor de gist- en laten het met fruit en suiker opwarmen op hun radiator. Dat is natuurlijk onzin en het kan zelfs ontploffen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen