Direct naar artikelinhoud
Onrust VSPolitiegeweld

Minnesota mobiliseert National Guard en militaire politie om rellen te beheersen

Minnesota mobiliseert National Guard en militaire politie om rellen te beheersen
Beeld Getty Images

Minnesota mobiliseert alle leden van de National Guard in de staat om te voorkomen dat er zaterdagavond opnieuw hevige rellen en plunderingen uitbreken in Minneapolis. Eerder werden al 700 gardisten ingezet. Nu komen er duizend bij, de grootste inzet van de National Guard in Minnesota ooit.

In Minneapolis en andere Amerikaanse steden zijn rellen uitgebroken naar aanleiding van de dood van de 46-jarige George Floyd, die maandag overleed bij zijn arrestatie nadat een politieman een knie in zijn nek had gelegd. De agent in kwestie, Derek Chauvin, werd vrijdag gearresteerd. In de Verenigde Staten wordt de politie al jaren beschuldigd van excessief geweld, vooral tegen zwarte verdachten.

In Minneapolis liep een demonstratie vrijdagnacht uit op grote rellen en plunderingen, ondanks het feit dat er een avondklok werd ingesteld. Er werd een politiebureau belegerd, en winkels werden geplunderd en in brand gestoken. De autoriteiten willen herhaling voorkomen en zetten nu massaal de National Guard in, een reserve-onderdeel van het Amerikaanse leger en de luchtmacht. 

Het gaat om de grootste mobilisatie van de gardisten in de geschiedenis van de staat. “Deze stap is nooit eerder gezet in de 164-jarige geschiedenis van de nationale garde van Minnesota”, zei gouverneur Tim Walz op een persconferentie. Daarnaast heeft het Ministerie van Defensie de militaire politie gevraagd zich voor te bereiden op inzet in Minneapolis.

Lees ook

Na weer een dode door politiegeweld: ‘Als zwarte Amerikaan ben je nooit, nóóit veilig’

“Onze staat verkeert in chaos”, zei Walz op de televisie. Volgens de gouverneur moet eerst de rust terugkeren voordat structurele problemen als politiegeweld, ongelijkheid en discriminatie van de zwarte bevolking kunnen worden aangepakt. “We accepteren de dood van George Floyd niet, maar we accepteren evenmin de vernietiging van onze gemeenschappen”, zei Melvin Carter, de zwarte burgemeester van St. Paul, dat een dubbelstad vormt met Minneapolis.

Ook in andere steden vonden vrijdagavond ongeregeldheden plaats. In Oakland werden twee politieagenten neergeschoten, van wie er een overleed. In Detroit kwam een 19-jarige demonstrant om het leven. Zijn dood houdt waarschijnlijk verband met de rellen, al is de toedracht nog niet duidelijk.

Hoofdkantoor CNN bestormd

Atlanta riep de noodtoestand uit, nadat demonstranten onder meer het hoofdkantoor van televisiezender CNN hadden bestormd. Ongeveer 500 leden van de Nationale Garde zullen worden ingezet om mensen en eigendommen te beschermen, zei gouverneur Kemp van Georgia.

In Atlanta klommen demonstranten op het grote CNN-logo voor het hoofdkwartier van de zender. De ruiten van de lobby werden ingegooid en demonstranten leken naar binnen te willen gaan, hetgeen werd verhinderd door de politie. Daarnaast werd de College Football Hall of Fame geplunderd.

Video wordt geladen...

De rellen en vernielingen werden in Atlanta werden scherp veroordeeld door de zwarte burgemeester Keisha Bottoms. “Het is genoeg. We zijn allemaal boos. Maar wat verandert er door een stad te verscheuren? Jullie hebben alle geloofwaardigheid verloren”, zei ze op een persconferentie tegen de demonstranten. De demonstratie in Atlanta was ‘chaos’, aldus Bottoms, en niet in de geest van Martin Luther King.

Plunderingen in Portland

Ook in Portland is de noodtoestand uitgeroepen na rellen en plunderingen. In New York en San José raakten betogers slaags met de politie, terwijl in Los Angeles een snelweg werd geblokkeerd. In Washington werd de toegang tot het Witte Huis hermetisch afgesloten nadat demonstranten zich in de buurt hadden verzameld.