© rr

Omgeving kasteel in Edegem verboden wegens giftig gas

De omgeving van het kasteel Hof ter Linden in Edegem is met hekken afgesloten. Het is verboden dichterbij te komen door het gebruik van giftig gas: een gespecialiseerde firma heeft het gas gebruikt om de houtworm te doden, die parket, deuren, ramen en trappen aantast.

ph

De zogenaamde begassing van het Edegemse kasteel is woensdag begonnen en zal nog enkele dagen duren. De firma Anticimex pakt drie ruimtes op de gelijkvloerse verdieping aan: houtaantastende insecten beschadigen daar de monumentale parketten, deuren en ramen. De ramen worden aan de buitenzijde met een zeil overspannen.

© Paul Bulteel

Het kasteel van Hof Ter Linden is een prachtig monument in het hartje van Edegem en beschikt het kasteel over een zeer waardevol interieur in Lodewijk XVI-stijl. De ronde zaal, met zijn indrukwekkende parketvloer en de typische classicistische versieringen, is een pareltje. Ook elders in het kasteel zijn er prachtige parketvloeren en sierelementen aanwezig.

“Jammer genoeg worden de parketvloeren in drie ruimtes op het gelijkvloers, waaronder de impressionante ronde zaal, aangetast door houtborende insecten. Deze banen zich ook een weg in de ronde deuren, de versierde deurkaders en ander schrijnwerk. Daarom is het noodzakelijk dat deze insecten nu, reeds voor de grootschalige restauratie van het kasteel die in de komende jaren volgt, aangepakt wordt. Indien we nog langer wachten zou de schade exponentieel toenemen”, vertelt Koen Metsu, burgemeester van de gemeente Edegem.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER