Vandalen saboteren kerstverlichting

© rr

© grh

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De kerstverlichting aan het Schepenhuis in Herzele is doorgebrand nadat er geknoeid werd met de schakelaar in de elektriciteitskast. “Een duidelijk geval van vandalisme”, meent schepen van Feestelijkheden Benjamin Rogiers.

Rita Goethals

Toen hij tijdens de wekelijkse marktdag zijn hamburgerkraam wou aansluiten op het stroomnet, merkte Jean Vermoesen woensdagochtend dat er geknoeid was met de elektriciteitskast aan het Schepenhuis. Hij verwittigde de marktverantwoordelijke, die vaststelde dat de schakelaar die normaal op 340 V staat, omgedraaid was naar 440 V.

Een rechtstreeks gevolg daarvan is dat de kerstverlichting aan het Schepenhuis doorgebrand is. “Het gaat hier duidelijk om vandalisme”, zegt Benjamin Rogiers (Open VLD), schepen van Feestelijkheden. “De plegers hebben eerst de elektriciteitskast geforceerd, waarna zij de dekplaat verwijderd hebben om dan de schakelaar naar een hoger voltage te draaien. Was het als grap bedoeld, dan hadden ze gewoon de schakelaar kunnen uitzetten.”

Niet de eerste keer

In het verleden werd hetzelfde voorval nog eens vastgesteld, maar toen ging men er van uit dat het om een nalatigheid van de gebruikers ging.

Sinds Rogiers’ aantreden als schepen van Feestelijkheden werd jaarlijks een deel van de oude kerstverlichting systematisch vervangen door milieuvriendelijke en zuinige ledverlichting. Dit jaar werd de feestverlichting nog uitgebreid tot de Groenlaan. De doorgebrande ledverlichting aan het Schepenhuis had een lengte van ongeveer 80 meter. Bij vervanging betekent dit algauw een kostenplaatje van 2.000 euro.

Aangedaan door dit voorval plaatste Rogiers een bericht op Facebook. Dit bericht lokte heel wat verontwaardigde reacties uit. Om dergelijk voorval te voorkomen, stelde iemand voor om een camera te plaatsen. Voor Schepen Rogiers hoeft dat niet: “Respect voor andermans zaken is het enige dat dit soort feiten kan voorkomen”, besluit hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen