© Simon Mouton

“Het wordt in Limburg ideaal weer om vuurwerk af te steken”

Na een jaar vol meteorologische extremen lijkt 2016 rustig te eindigen. “We krijgen een droge, maar koude jaarwisseling waarbij een matige wind de mist verdrijft”, zegt weerman Ruben Weytjens. “Ideale omstandigheden om vuurwerk af te steken.” Vanaf 1 januari zou het kunnen gaan sneeuwen.

Ruben Steegen

In het noordoosten van de provincie kwam het kwik donderdag de hele dag niet boven het vriespunt uit, waarmee het lokaal de koudste dag van het jaar was. “Oudejaarsnacht verloopt op weerkundig vlak bijzonder rustig”, zegt Weytjens. “Er kan wel wat hoge bewolking opduiken, maar een matige wind verdrijft de mist. Het blijft droog, wat goed nieuws is voor de automobilisten.”

Op Nieuwjaarsdag trekt ’s avonds en ’s nachts een neerslagzone over België die in Limburg naar smeltende sneeuw kan overgaan. “Voor een echt sneeuwtapijt is het te warm. Daarvoor moet je naar de Ardennen, waar de vlokken waarschijnlijk zullen blijven liggen.”

De Limburg

Het KMI maakte donderdag in zijn weerbericht trouwens melding van brede opklaringen in “de Limburg.” Een fout die de tenen van menig gouwgenoot doet krullen en ons liet vermoeden dat de KMI-weerman van dienst niet al te hoog met onze provincie opliep.

“De Limburg is pejoratief zegt u? Dat wist ik niet, mijn excuses”, zegt de weerman in kwestie. “Ik ben afkomstig uit Bastenaken, dus Nederlands is niet mijn eerste taal. Ik doe mijn best, maar heb ‘De Kempen’ en de provincie Limburg door elkaar gehaald.”

Lag er een flinterdun laagje 'sneeuw' voor je deur? Ontdek hier de reden waarom.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer