Hoger beroep doodrijder Merel komt volgende week voor rechtbank

De doodrijder van de twaalfjarige Merel De Prins kreeg op 12 december een straf opgelegd van vijf jaar cel en een levenslang rijverbod. Twee dagen later lieten zijn advocaten weten in beroep te gaan tegen die beslissing. Volgende week komt de zaak opnieuw voor de rechter.

nkdr

Muhammed Aytekin reed Merel in oktober 2015 aan in Vilvoorde. Het meisje was met de fiets onderweg naar huis maar werd op het fietspad aangereden door de BMW van de man. Die ging er meteen vandoor. Merel werd nog naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed diezelfde avond aan haar verwondingen.

De 21-jarige Muhammed Aytekin nam eerst de vlucht naar het buitenland, maar gaf zich op 2 november dan toch aan bij de politie. Intussen was gebleken dat de jongeman nooit een rijbewijs had gehaald maar wel al zeven maal werd veroordeeld, waarbij hij telkens een rijverbod kreeg opgelegd. Ook op het moment van het ongeval was hij ontzet uit het recht tot sturen. Bovendien reed hij volgens de verkeersdeskundige 85 kilometer per uur binnen de bebouwde kom, maakte hij een fout ontwijkingsmanoeuvre en was de BMW niet verzekerd.

De verantwoordelijkheid voor het ongeval heeft Aytekin nooit ontkend. Zijn verdediging vroeg wel “enige mildheid” omwille van het feit dat hij laaggemiddeld begaafd was en al een tijd in de gevangenis doorgebracht had.

De ouders van Merel hadden liefst de maximumstraf gezien voor de doodrijder van hun dochter, maar moesten zich tevreden stellen met een straf die weliswaar zwaarder was dan gevraagd, maar lichter dan de maximumstraf.

Vijf jaar cel en een levenslang rijverbod kreeg de man opgelegd, een straf waar hij meteen tegen in beroep ging. Dat komt op donderdag 5 januari voor de correctionele rechtbank van Brussel. Volgens het parket is het wel nog niet zeker of het beroep ook effectief wordt behandeld dan wel enkel wordt ingeleid.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen