Direct naar artikelinhoud
De blok van...Amin (19)

‘Ik heb een vrij links maatschappijbeeld. Mijn prof was wat dezelfde mening toegedaan’

Amin Jegham.Beeld Francis Vanhee

Ruim 260.000 Vlaamse studenten zijn op dit moment naarstig aan het blokken, of aan het uitstellen. Twee weken lang peilt De Morgen naar hun gemoedstoestand. Vandaag: Amin Jegham (19), student architectuur aan Sint-Lucas Gent.

Wat is uw ultieme bloktip?

“Maak een goeie playlist. Ik studeer altijd op energieke muziek die me wakker houdt. Ik heb geen favoriete artiest, wel een lievelingsgenre: K-pop (Zuid-Koreaanse popmuziek, FVD).”

Wat is het interessantste dat u afgelopen semester hebt geleerd?

“De lessen filosofie waren zeer boeiend. Ze gingen veel verder dan louter wat theorie, ze deden me echt nadenken over mezelf en de maatschappij.

“Ik heb ontdekt dat ik een vrij links maatschappijbeeld heb: gelijke rechten voor iedereen primeren. Mijn prof was wat dezelfde mening toegedaan, hij liet dat in de lessen voorzichtig doorschemeren. Dat vond ik fijn.”

Waar zou u graag na uw studies willen terechtkomen?

“Ik twijfel nog of ik architectuur ga afmaken. Hiervoor heb ik een jaar geneeskunde gestudeerd en dat lag me bij nader inzien ook wel. Ik ben voor genoeg vakken geslaagd om naar het tweede jaar geneeskunde te kunnen overgaan.”

“Een meer grafische richting is ook een optie. Of biologie. Ik zou dolgraag mariene bioloog worden. Als kind gingen we elk jaar met de familie naar Tunesië. Uren heb ik daar gesnorkeld, daar is mijn interesse voor het zeeleven ontstaan.”

“Ik heb veel interesses, ja. (lacht) Als tiener studeerde ik wetenschappen-wiskunde, maar ik volgde ook zwemles, turnles, tekenschool… Het leven biedt te veel mogelijkheden om je tot één optie te beperken.”

Bent u optimistisch of pessimistisch over België en de wereld?

“Ik probeer altijd het goede in mensen te zien, maar dat wordt steeds moeilijker. Hoe bekrompen sommigen nog kunnen zijn gaat er bij mij niet in. Hoe in de VS zwarte mensen worden vermoord voor… niets? Neen, we zijn er bijlange nog niet, maar ik probeer mijn optimisme niet te verliezen.”

Amin Jegham.Beeld Francis Vanhee