Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Kompass Terras in Gent gesloten omdat er dj speelde: ‘Compleet absurd’

Jens Grieten van Kompass Klub.Beeld Wannes Nimmegeers

Kompass Terras, een initiatief van de Gentse Kompass Klub, heeft gisteren de deuren moeten sluiten, omdat de organisatoren volgens de Nationale Veiligheidsraad de regels hadden overtreden. Bij de reservatie werden drankbonnen verkocht én er zou een dj spelen op het terras. Dat maakt het een ‘evenement’, aldus de Veiligheidsraad, en die zijn nog steeds verboden. “Compleet absurd”, vindt organisator Jens Grieten.

Kompass Terras, met 650 plaatsen op meer dan noodzakelijke afstand van elkaar, is het de meest opmerkelijke omvorming in het post-coronatijdperk. Een nachtclub die zichzelf omtovert tot dagterras, het is ongezien. Maar lang heeft het feest niet geduurd, volgens de Nationale Veiligheidsraad is Kompass Terras een evenement en dus verboden. Want Jens Grieten en co laten een dj spelen op het terras. “Compleet absurd”, vindt Jens. “We spelen muziek aan minder dan 80 decibel, wat toegelaten is. En iedereen blijft zitten. Er is een duidelijk dansverbod.”

Evenement

Maar omdat ze ook met een reservatiesysteem werken waarbij ook drankbonnen worden verkocht, is de Veiligheidsraad onverbiddelijk: mag niet. “Dus wij zorgen voor een reservatiesysteem, zodat we zeker zijn dat er niet teveel volk komt, dat we weten wie er is en het is weer niet goed. Hebben die mannen niks anders te doen? Hun begroting in orde krijgen bijvoorbeeld?” De stad had het dossier van Kompass Terras wel goedgekeurd, maar moest nu de boodschap van de Veiligheidsraad overbrengen. “Wij zagen er inderdaad geen graten in, maar kunnen nu niet anders dan de boodschap brengen”, klinkt het op het kabinet van de burgemeester. Dat bevestigt ook Grieten. “De stad stelt zich heel constructief op, het is zeker niet hun beslissing.”

Iedereen blijft netjes zitten en de tafels staan op 3 meter van elkaar. En toch mag het niet.Beeld Wannes Nimmegeers

Geen Kompass Terras dus gisteren. Iedereen die gereserveerd had, wordt verschoven naar volgende vrijdag. Grieten bleef echter niet bij de pakken zitten en herwerkte zijn concept, zodat het Terras vandaag wel open kan. “Met een nieuw reservatiesysteem, dat ze niet als ‘tickets’ kunnen bestempelen. En zonder dj op het terras, maar met een livestream. Dat vergt wel weer aanpassingen en investeringen, maar bon, als het moet, dan moet het. Hoe absurd we het ook vinden. Maar we laten het zeker ook nog juridisch uitpluizen, of dit wel klopt.”

Evenementen mogen weer vanaf 1 juli, maar maximum met 200 aanwezigen. Ook dan zal Kompass Terras dus nog geen live dj’s op het terras mogen zetten.