Dat standbeelden vernield worden, is van alle tijden, zegt filosoof Jean Paul Van Bendegem.
Volledig scherm
PREMIUM
Dat standbeelden vernield worden, is van alle tijden, zegt filosoof Jean Paul Van Bendegem. © Photo News

Hoelang gaat het vernietigen van standbeelden in de strijd tegen racisme nog duren? En haalt het ook iets uit?

Het lijkt wel of de hele westerse wereld in brand staat. Van in de Verenigde Staten tot in Europa worden standbeelden neergehaald, beklad of in het water gegooid. Hoe uitzonderlijk is dit fenomeen? Hoelang zal het protest duren? En haalt het iets uit? Filosoof Jean Paul Van Bendegem legt uit.

63 reacties

  • Thierry Willems

    4 jaar geleden
    zouden beter de manifestanten die ze kunnen betrappen via camera enz.laten opdraaien voor de schade die ze aanbrengen.of laten sommige burgemeesters oogluikend toe?zouden die zijn burgemeesterschap direct moeten afpakken
  • Yolande MARIS

    4 jaar geleden
    Toen IS monumenten en beelden vernietigden stond heel de wereld in rep en roer,nu gebeurt exact hetzelfde maar met een ander sausje en media en politiek keuren dit goed sommigen helpen zelfs een handje.Is dit het nieuwe normaal ?
  • Gino Denil

    4 jaar geleden
    Het is niet de eerste beeldenstorm in de geschiedenis. Er zijn er al veel geweest. Andere tijden worden vaak ingeleid door een beeldenstorm.
  • Johan Streulens

    4 jaar geleden
    Geen Columbus beeld weten verstoort te worden..! Gehele bevolkingen er door weten uitgeroeid, Australië idem, Nieuw Zeeland idem, Oceanië idem.. Beeldenstorm in Spanje, Portugal, Duitsland, Engeland, Frankrijk, GB .. uitblijvende!? Verklaar me dit even.. Indiërs, Indianen, Aborigines, Papuoas, Chinezen, Afrikanen in eigen landen vertoevende.. Geen reactie vertonende!? Me eerder om "economische" reden zijnde dan een raciaal of geschiedkundig probleem!
  • Rudy Van Daele

    4 jaar geleden
    Wie betaald al die herstellingen en vernielingen van winkels en zo? Diegenen die opgepakt worden? Daar lees je nooit iets van. Mochten diegenen die opgepakt worden de rekening betalen het zou niet meer gebeuren of zeker veel minder.