Direct naar artikelinhoud
Federale formatieUpdate

MR, Open Vld en CD&V gaan formatie leiden om tot een meerderheid te komen

Partijvoorzitters Georges-Louis Bouchez (MR), Egbert lachaert (Open Vld) en Joachim Coens (CD&V).Beeld DM

De voorzitters van de regeringspartijen Open Vld, CD&V en MR nemen het initiatief om een federale regering te vormen over. Het trio mikt op een meerderheid, nadat de socialisten een tripartite (socialisten, liberalen, christen-democraten) met minderheid in de Kamer voorstelden.

Video wordt geladen...

Zoals bekend schuiven sp.a-voorzitter Conner Rousseau en PS-voorzitter Paul Magnette een klassieke tripartite naar voren als basis voor de volgende regering. Die coalitie van socialisten, liberalen en christendemocraten komt in de Kamer aan 71 van de 150 zetels, geen meerderheid.  

“De socialistische familie had een alternatief voorgesteld. Dat heeft niet de voorkeur van de betrokken partijen”, melden de regeringspartijen nu. CD&V, Open Vld en MR nemen het stokje van Magnette en Rousseau over. De voorzitters van de regeringspartijen zullen zelf een initiatief te nemen in de regeringsvorming, zo melden ze in een persbericht.

Joachim Coens (CD&V), Egbert Lachaert (Open Vld) en Georges-Louis Bouchez (MR) zaten daarover samen in de Wetstraat 16, op uitnodiging van premier Sophie Wilmès (MR). De bedoeling is dat ze kijken hoe de huidige minderheidsregering kan uitgebreid worden. Deze manier van werken werd de voorbije weken al nadrukkelijk naar voren geschoven door Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert.

Relanceplan

Het drietal wil vertrekken vanuit de huidige regering om tot een nieuwe, volwaardige regering te komen, mét een parlementaire meerderheid. “De voorzitters van de drie huidige regeringspartijen zullen een opdracht opnemen om bijkomende regeringspartners te zoeken die zich willen aansluiten bij de huidige regeringspartijen”, klinkt het.

Lachaert, Bouchez en Coens willen in de eerste plaats werken op de inhoud. Ze zullen de komende weken een relanceplan opmaken en vervolgens kijken welke huidige oppositiepartijen zich daarin kunnen vinden. Dit moet dan resulteren in de nieuwe regering - met een meerderheid of desnoods een minderheid. 

De drie geven zichzelf tot de nationale feestdag op 21 juli om een basistekst voor een relanceplan op te stellen. Dan moet ook duidelijk zijn welke partijen zich wel of niet willen aansluiten bij de oranje-blauwe as. Tegen september, wanneer Wilmès opnieuw het vertrouwen zal vragen in het parlement, moet er een nieuwe regering in de steigers staan.

Over de samenstelling van de nieuwe regering spreken de drie partijvoorzitters zich nog niet uit. De minderheidsregering waar de socialisten begin deze week voor pleitten, is alweer in de koelkast gestopt. Coens, Bouchez en Lachaert mikken in eerste plaats op een parlementaire meerderheid. Vivaldi lijken ze op dit ogenblik uit te sluiten, waardoor paars-geel, of een variant daarop, weer als meest logische scenario komt bovendrijven.

N-VA liet gisteren weten dat het voorstel van Magnette en Rousseau volgens hen geen oplossing biedt. Met de alternatieve werkwijze die CD&V, Open Vld en MR nu op tafel leggen, kunnen zij wel leven. De Vlaams-nationalisten hebben weer zicht op regeringsdeelname. De Franstalige socialisten van hun kant krijgen straks allicht de vraag voorgeschoteld die hun achterban verscheurt: wil de PS samen met de N-VA in een regering stappen?

Premier Sophie Wilmès.Beeld Photo News