Niet Wilmès, maar partijvoorzitters CD&V, Open Vld en MR gaan formatiegesprekken leiden

Niet premier Sophie Wilmès (MR), maar wel partijvoorzitters Joachim Coens (CD&V), Egbert Lachaert (Open Vld) en Georges-Louis Bouchez (MR) nemen de formatiegesprekken over. De drie voorzitters gaan daarbij niet op zoek naar een minderheidsregering, maar streven nog altijd naar een volwaardige meerderheid.

Matthias Vanderaspoilden

Witte rook in de Wetstraat. Het overleg tussen premier Wilmès, snuffelaars Paul Magnette (PS) en Conner Rousseau (sp.a) en de huidige drie regeringspartijen CD&V, Open Vld en MR heeft een nieuw compromis gebracht. Het voorstel voor een minderheidsregering van socialisten, liberalen en christendemocraten wordt even geparkeerd en partijvoorzitters Joachim Coens (CD&V), Egbert Lachaert (Open Vld) en Georges-Louis Bouchez (MR) gaan samen op zoek naar partijen die de huidige regeringsploeg willen versterken.

De vraag is alleen of het echt wel witte rook kan opleveren, want de drie voorzitters gaan in feite doen wat nu al meer dan een jaar niet lukt: een meerderheidsregering op de been brengen. Ze vertrekken daaruit zoals verwacht vanuit de bestaande regering. “De voorzitters van de drie huidige regeringspartijen zullen een opdracht opnemen om bijkomende regeringspartners te zoeken die zich willen aansluiten bij de huidige regeringspartijen om tot een parlementaire meerderheid te komen die een krachtdadig steun- en herstelbeleid zal voeren”, klinkt het in een mededeling van premier Wilmès.

“De regeringspartijen nemen er akte van dat het tijdens hun informatieronde niet mogelijk was onderhandelingen op te starten over de vorming van een nieuwe regering die de steun krijgt van een absolute meerderheid in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. De socialistische familie had een alternatief voorgesteld. Dat heeft niet de voorkeur van de betrokken partijen.”

Een nieuw rondje

Daarmee zit het idee van een minderheidsregering – de klassieke tripartite die de socialisten voorstelden had slechts 71 van de 150 Kamerzetels – voorlopig weer in de koelkast. De drie lijken nu dus weer een poging te ondernemen om N-VA aan boord te krijgen. Coens ijvert al sinds zijn aanstelling voor een regering met een Vlaamse meerderheid (en dus met N-VA), Lachaert herhaalde dit weekend in deze krant dat het “voor de stabiliteit van dit land goed zou zijn dat de grootste partij van Vlaanderen en de grootste van Wallonië in zo’n regering stappen”. Ook Bouchez zit op dat spoor, al is zijn verzet iets minder fors.

De vraag is alleen hoe zinvol zo’n extra snuffelronde nog kan zijn. De inhoudelijke standpunten zijn na al die maanden immers nog niet veranderd en het blijft vastlopen op het samenbrengen van N-VA en PS.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER