Direct naar artikelinhoud
Video

▶ Door VRT gecensureerde Vlaams Belang-grap leidt online tweede leven

De Ideale Wereld met Geert Hoste.Beeld VRT

Een passage met een Hitlergroet, die uit ‘De ideale wereld’ werd geknipt, krijgt een tweede leven op Twitter. De VRT bood na interne klachten haar excuses aan bij Vlaams Belang maar ontkent dat er sprake is van politieke inmenging.

Twitter bericht wordt geladen...

In De ideale wereld van donderdag 30 april was Geert Hoste te gast. In een item over mondmaskers liet hij zien hoe Vlaams Belangers elkaar volgens hem zouden begroeten als hun gezicht bedekt is: met de Hitlergroet. Niet iedereen kon echter lachen met de grap. Na kritiek van Vlaams Belang werd ze uit de aflevering geknipt.

Dat betekent echter niet dat de passage voorgoed verdwenen is. Nadat de ingreep van de VRT bekend raakte, werd Hostes grap gretig gedeeld op Twitter, onder meer door journaliste Tine Hens.

VRT-topman Leo Hellemans ontkent intussen dat er sprake is van politieke inmenging bij ‘De ideale wereld’. “We zouden exact hetzelfde gedaan hebben als die opmerking er kwam van iemand uit een andere partij of iemand die niet in de raad van bestuur zit”, reageert de gedelegeerd bestuurder. De voorzitter van de raad van bestuur van de VRT Luc Van den Brande heeft het over “volstrekt onjuiste en tendentieuze berichtgeving”.