Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Stevent Duitsland af op een tweede coronagolf? R-waarde schiet er in één dag omhoog van 1,79 naar 2,88

IllustratieBeeld Photo News

De R-waarde van de verspreiding van het coronavirus is opnieuw sterk gestegen in Duitsland en gaat van 1,79 naar 2,88. Dat tonen de officiële cijfers die het Robert Koch Instituut dagelijks meedeelt in Duitsland. Het cijfer is gebaseerd op een gemiddelde van vier dagen, en toont dat het virus er nog niet is ingeperkt. 

De R-waarde in Duitsland blijft stijgen, zo deelt het Robert Koch Instituut vandaag mee. De waarde is opnieuw gestegen, en gaat van 1,79 naar 2,88. Vrijdag lag die waarde nog op 1,06. Die stijging is een domper voor het land, dat het tot nu toe beter leek te doen dan andere Europese landen dankzij de vroege en wijdverspreide testmethodes.

Lees

Het Duitse Jena stelde mondmaskers verplicht en zag de besmettingen flink dalen. Kwam dat door de maskers?

Was de geheimzinnige pandemie van 1890 een coronavirus?

In Duitsland loopt het contactspeuren wél efficiënt, maar wat ontbreekt zijn artsen

Een voortplantingssnelheid, of R-waarde, van 2,88 betekent dat wanneer 100 mensen hebben opgelopen, zij nog eens 288 andere mensen zullen besmetten. Wanneer we het virus willen indammen, moet die waarde onder 1 zakken. Ter vergelijking, de R-waarde in België ligt momenteel op 0,87.

Onder andere uitbraken in Duitse woon-zorgcentra en slachthuizen zijn volgens het Robert Koch Instituut verantwoordelijk voor de stijging van de R-waarde. Zo raakte dit weekend bekend dat 1.331 werknemers van het slacht- en vleesverwerkingsbedrijf bedrijf Tönnies in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen besmet zijn geraakt.

Alle zevenduizend medewerkers zitten in quarantaine, ook bedrijfsleider Clemens Tönnies. Al het personeel, met of zonder symptomen, wordt getest. Het regionale crisisteam uit Gütersloh krijgt bij het testen en handhaven van de quarantaine hulp van soldaten van de Bundeswehr. Volgens de lokale autoriteiten zou het bedrijf eerder niet goed meegewerkt hebben aan het onderzoek naar de verspreiding van het virus.