© Jean Pierre Yzermans

60 jaar ‘Maas en Kempen’ showt 600 rammen

Dat de traditie stevig in haar schoenen staat, demonstreert de bond van kleinveetelers ‘Maas en Kempen’, afdeling Stokkem. Sinds mensenheugenis is de provinciale rammententoonstelling de eerste activiteit van het nieuwe jaar in de Loonse stad. Tijdens het eerste weekend van 2017 wordt Nieuwenborgh het galapodium van kleinveetelers.

Jean Pierre Yzermans

Leon Op ’t Eyndt reguleert al tientallen jaren het secretariaatwerk en weet als de beste dat het zestig jarig jubileum alle voorgaande tentoonstellingen zal overtreffen. De inschrijvingen komen vlot binnen. Zeshonderd mannelijke konijnen aan het publiek voorstellen, is een haalbaar gegeven.Ook erevoorzitter Jan Moermans, lid sedert 1964, heeft er een goed oog in. Hij heeft heel wat ups and downs meegemaakt. Aanvankelijk ging de jaarlijkse tentoonstelling door in een tent. Dit bracht nogal wat bijkomend werk en financiële kosten met zich mee.Voor het nieuwe bestuur (waaronder drie dames) wordt de provinciale tentoonstelling, onder de leiding van voorzitter Geert Aerts, een moedige onderneming.

Konijnen kiezen het hazenpad1968 was een rampjaar voor de exposanten. Een storm vernielde de feesttent plus een aantal kooien. De diertjes maakten van de ravage gebruik om een wandeling in en rond de tent te maken. Een aantal overleefde de storm niet, de anderen konden gevangen worden.Later trok ‘Maas en Kempen‘ naar zaal Katholieke Kring. "Het was er klein maar gezellig", zei de ex-voorzitter. Toen de aanvoer van expodieren de hoogte inschoot werd ‘Maas en Kempen’ gedwongen naar de stadsfeestzaal Nieuwenborgh uit te wijken. "Hier hebben we een onbeperkte ruimte." Voor de zeshonderd konijnen en de honderdvijftig hanen, doffers en cavia’s is er plaats in overvloed.Even werd gevreesd dat de tentoonstelling van 7 en 8 januari in een mineur sfeer zou doorgaan, omdat in de voorbije maanden de konijnenziekte veel slachtoffers maakte. Jan Moermans’ konijnenasiel werd met zestig exemplaren uitgedund.Voor een club is de organisatie van een dergelijke tentoonstelling een serieuze financiële krachttoer. "Maar we redden ons", zei Jan. "Het zal een uniek jubileum worden. Inkom gratis."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer