Pakhuis Montevideo © Dirk Kerstens

Overdekte foodmarket in Montevideo-pakhuizen op Eilandje

De Montevideopakhuizen aan de Braziliëstraat op het Eilandje worden volledig gerestaureerd. Er komen een foodmarket en kantoren voor bedrijven uit de creatieve sector. Op de kop van de pakhuizen, aan de Limastraat, komt een nieuwbouw van de Antwerpse architect Philip Mortelmans met appartementen en retailruimte.

pvdp

In 2018 wordt begonnen met de restauratie van de beschermde site. Tegen dan zal ook het toekomstige en grotendeels autovrije Limaplein naast de nieuwbouw klaar zijn.

De bouwvergunning voor het opknappen van de Montevideopakhuizen wordt in maart aangevraagd. “Dit betekent het einde van jarenlange onzekerheid over de toekomst van de site. Het uitblijven van een nieuwe bestemming voor de pakhuizen was een hypotheek op de ontwikkeling van de buurt. Maar dat is nu voorbij”, zegt de schepen voor Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA). Onder de foodmarket en de kantoren in het voormalige pakhuis komt een parkeergarage voor ruim 300 auto’s. De schepen hoopt dat er kandidaten zijn om er een supermarkt te openen.

De restauratie van de pakhuizen en de nieuwbouw bovenop de site zullen ongeveer twee jaar duren. De vermoedelijke opleveringsdatum is 2020. “De invulling van Montevideo zal de wijk een flinke impuls geven. Steeds meer mensen komen er wonen. Onder meer in de nieuwe woontorens langs het Kattendijkdok zullen er de volgende jaren nog heel wat nieuwe mensen bijkomen”, zegt Van de Velde.

Lees dinsdag het hele artikel in Gazet van Antwerpen - editie Stad

Limaplein wordt grotendeels autovrij plein op het Eilandje

Een impressie van hoe het Limaplein er gaat uitzien. © AG Vespa

In het najaar wordt gestart met de aanleg van het Limaplein op het Eilandje. Het moet een grotendeels autovrij gebied worden.

De Limastraat aan de noordelijke kop van het Kattendijkdok-Westkaai wordt omgevormd tot een plein. In oppervlakte zal het, na het Sint-Jansplein, waarschijnlijk het grootste van Antwerpen zijn.

“Het Limaplein moet een levendig evenementenplein worden dat grotendeels autovrij zal zijn. Het begint aan het Kattendijkdok en loopt langs de gelijknamige sluis tot aan de Rijnkaai”, zegt schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA).

Kunst en terrasjes

© Dirk Kerstens

Het plein komt vlak naast het Montevideopakhuis en de Shop aan de Rijnkaai te liggen. In dit voormalige aanwervingslokaal voor scheepsherstellers zit nu onder meer een restaurant en een dansgelegenheid.

“We willen dat het plein gaat leven. Er zal ruimte zijn voor kunst die verwijst naar het havenverleden van de buurt en er komen plekken om te zitten. We hopen en verwachten dat er nieuwe horeca zal komen en dat de mensen op het plein van een terrasje kunnen genieten. Het is ook de bedoeling dat er op het plein evenementen georganiseerd worden. Welke dat zijn is nog niet bekend. Wel zal het om tijdelijke initiatieven gaan”, legt de schepen uit.

Aangepaste rijrichtingen

De aanleg van het plein verandert ook een en ander aan het stratenpatroon en de rijrichtingen in de buurt. Kattendijkdok-Westkaai blijft in twee richtingen te bereiken.

Langs het dok wordt er een wandelzone in blauwe steen voorzien. Die moet de wandelboulevard langsheen de dok-randen vervolledigen.

De Limastraat wijzigt naar enkelrichting van oost naar west. Hierdoor kan het verkeer in een lus rond de Montevideopakhuizen rijden.

?Het kruispunt Rijnkaai-Montevideostraat wordt aangepast zodat uitrijden en rechts afslaan mogelijk is voor auto’s, vrachtwagens en touringcars.

Lees ook:Overdekte foodmarket in Montevideopakhuizen op Eilandje

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER