Direct naar artikelinhoud
Voor u uitgelegdOp reis

Kleurcodes, verzekeringen en terugbetaling: dit moet u weten over reizen in quarantainetijden

Kleurcodes, verzekeringen en terugbetaling: dit moet u weten over reizen in quarantainetijden
Beeld Photo News

Slechts drie regio’s in Europa kleuren uiteindelijk rood voor de terugkeer naar België. Reizigers uit die gebieden moeten bij terugkeer in quarantaine. Al blijven er nog wat vragen open. Alles wat u moet weten over reizen in quarantainetijden.

Welke regio’s hebben welke kleur?

Er zijn twee adviezen waar u rekening mee moet houden: het advies voor vertrek en dat voor terugkomst. Beide zijn terug te vinden op de site van de FOD Buitenlandse Zaken. Voor het vertrek kleurden gisteren vier landen rood: Finland, Ierland, Malta en Noorwegen. Reizen is er niet mogelijk. Voor Cyprus, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, IJsland, Portugal en Spanje geldt een oranje code. Het is mogelijk om naar deze landen te gaan, al kan het zijn dat het gastland enkele voorwaarden stelt. Die voorwaarden kunnen variëren van in quarantaine gaan, een test ondergaan tot bepaalde gebieden vermijden. Alle andere Europese landen kleuren groen.

Gisteren maakte de FOD Buitenlandse Zaken ook een lijst met adviezen voor terugkomst bekend. Drie bestemmingen werden rood ingekleurd: Lleida en A Mariña in Spanje, en Lissabon in Portugal. Wie uit die plekken terugkeert, moet minstens tien dagen in quarantaine. Alle andere gebieden in Europa kregen code groen.

Wat als mijn zone plots rood wordt als ik er al ben?

Eerst en vooral is het dan belangrijk om de richtlijnen van de lokale overheid te volgen. Legt die een lockdown op, dan dient u zich daar aan te houden. Wie wel nog in de mogelijkheid verkeert om uit de getroffen regio te vertrekken, kan terugkeren naar België. Het is dus zaak steeds zowel de lokale en Belgische berichtgeving in het oog te houden.

Wie terugkomt uit risicogebied moet naar een arts van de overheid. Contacteer dus zeker uw huisarts. Die kan iemand tijdelijk in thuisisolatie plaatsen of in het ziekenhuis isoleren. Wie de regels overtreedt, kan een boete krijgen.

Ik heb twee weken geleden geboekt voor een groene zone, maar vlak voor vertrek wordt ze rood: krijg ik mijn geld terug?

“Dat moeten we nu nog bekijken”, zegt Koen van den Bosch, CEO van de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus (VVR). De VVR stelde daar zelf enkele vragen over aan de minister. “Voor reizigers die naar een groen of oranje gebied trekken en zelf annuleren, gelden de normale annuleringsvoorwaarden.” Voor hen die een annulatieverzekering afsloten, is de kans klein dat code rood hen recht geeft op een terugbetaling. “Een annulatieverzekering kan maar worden ingeroepen in een aantal gevallen”, zegt Wauthier Robyns, woordvoerder van Assuralia, sectorfederatie van de verzekeraars, aan persagentschap Belga. “Doorgaans is vereist dat iemand ziek is.”

Uitzondering zijn de reizen die men boekt via pakketreisorganisaties. “Het zogenaamde artikel 30 uit de wet op pakketreizen zegt dat als zo’n reis niet uitgevoerd kan worden in zijn initiële vorm door onverwachte omstandigheden, je als reiziger wel terugbetaling kan vragen – ook als je zelf annuleert”, zegt Simon November, woordvoerder van TestAankoop. “Al zul je wel altijd in een discussie belanden. Voor wie bijvoorbeeld ter plekke een week in quarantaine moet, is het duidelijk: dat is een onverwachte omstandigheid. Maar wat als zwembaden en musea plots moeten sluiten? Dan beland je in een welles-nietes-verhaal.”

Het is natuurlijk wel mogelijk dat een luchtvaartmaatschappij of touroperator zelf de reis annuleert als de regering een gebied rood inkleurt. Normaal krijgt een reiziger dan twee opties: terugbetaling of een alternatieve bestemming.

Heb ik nog recht op reisbijstand in een rode zone?

Wie een beroep moet doen op zijn reisbijstandsverzekering, informeert zich beter goed. Het is duidelijk voor wie vertrekt naar een bestemming die al rood werd gekleurd door de overheid: die moet niet rekenen op bijstand. “Maar voor wie te goeder trouw vertrokken was naar een gebied dat nog niet rood was en dat kan bewijzen, is er geen probleem”, zegt Xavier Van Caneghem van reisbijstandsverzekeraar Europ Assistance.

Al verschilt dat bij elke maatschappij. Zo waarschuwt Touring dat het geen reisbijstand meer zal geven zodra de vakantiebestemming door de overheid als rode zone ingekleurd wordt. Er zo snel mogelijk weggaan – als dat mag van de lokale overheid – is dan de oplossing. “Wie met de auto is, kan dat gemakkelijk doen. De anderen zullen het met de vliegmaatschappij moeten regelen”, zegt Touring-woordvoerder Danny Smagghe aan Belga.

Heb ik recht op een uitkering als ik in quarantaine ga?

Wie in quarantaine moet gaan en daardoor technisch werkloos wordt, heeft recht op een uitkering. Iedereen die een quarantaine-attest krijgt van de dokter en niet thuis kan werken, kan de tijdelijke werkloosheid aanvragen.

Vooralsnog is het niet zo dat mensen die ondanks een negatief advies toch naar een rode zone trekken, geen recht hebben op zo'n uitkering. “Het is niet aan de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) om dat te beoordelen”, zegt Miet Deckers, woordvoerder van minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V). “Net zoals het niet aan de RVA is om te beoordelen of u zich in eigen land houdt aan de coronavoorschriften.”